El Govern manté el contracte de rastreig amb Ferrovial però assegura que ha reforçat el servei
Vergés rebutja l'oferta del govern espanyol d'incorporar personal de l'exèrcit a l'equip de rastrejadors
BarcelonaEl Govern manté vigent el contracte amb Ferroser –empresa filial de Ferrovial– per al rastreig del contactes de positius de coronavirus malgrat la polseguera que va aixecar aquesta qüestió a principis de juny. Així ho ha admès aquest dimarts la consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, la primera del nou curs polític. Tot i això, ha assegurat que en tot aquest temps s'ha reforçat el rastreig al marge del contracte amb aquesta empresa. "El contracte [amb Ferrovial] segueix vigent, però el reforç no l'hem fet basant-nos en aquest contracte sinó conjuntament amb la primària, i ara amb els hospitals per integrar circuits", ha argumentat.
Segons la consellera, ara mateix hi ha un dispositiu de rastreig "molt més integrat en el sistema de salut" i hi ha quasi 1.400 gestors covid incorporats a la primària que treballen amb els serveis de vigilància epidemiològica. A més, segons ha dit, a aquest nombre s'hi han d'afegir les 240 persones de vigilància epidemiològica per fer la gestió dels brots. "Sabem que les setmanes que vindran no seran més tranquil·les i ho hem de gestionar", ha dit.
La polèmica d'aquest contracte té un àmbit sanitari i un de polític que s'entrelliguen. En l'àmbit sanitari, la primera a mostrar rebuig per aquest per l'acord amb Ferrovial –de fins a 17 milions d'euros– va ser la comunitat sanitària, que va criticar que s'externalitzés una qüestió com aquesta. Salut es va defensar llavors recordant que en aquell moment, en plena pandèmia i amb l'estat d'alarma vigent, no tenia gaire més marge que fer el que va fer per obtenir un servei ràpid. En l'àmbit polític, JxCat va mostrar en públic també el seu descord i va donar un toc d'atenció a ERC, cosa que no va agradar als republicans.
La primera reacció de Salut va ser assegurar que desfaria el contracte davant l'allau de crítiques. Passades unes primeres setmanes, però, es va anar consolidant la idea que no seria tan fàcil fer marxa enrere d'un contracte d'aquesta magnitud. Vergés ha admès aquest dimarts, gairebé tres mesos després que s'atorgués a Ferrovial, que el contracte continua vigent.
No a l'ajuda de Sánchez
També en l'àmbit del rastreig, Vergés ha rebutjat l'oferta de Sánchez que personal de l'exèrcit faci tasques de rastreig, donant suport a les comunitats que ho necessitin. Segons la consellera, Catalunya ja té "incorporades" les persones que necessita en aquest àmbit. Així, ha reclamat a Sánchez que se centri en executar les seves "competències", com per exemple en l'àmbit laboral.
La Generalitat insisteix que l'Estat ha d'impulsar un permís retribuït equivalent a la baixa mèdica per a totes aquelles persones que no puguin anar a treballar per culpa de la pandèmia i s'hagin de quedar a casa perquè han de tenir cura d'altres persones, per exemple els fills, o hagin de complir quarentenes per trencar cadenes de transmissió. "La resposta que esperem del govern espanyol versa sobre les seves competències, no sobre les nostres", ha dit.