El Govern augmentarà més de 3.000 milions d'euros la despesa dels pressupostos
Economia ultima amb els comuns l'acord final dels comptes, que inclou increments, sobretot, en educació i sanitat
BarcelonaEls pressupostos per al 2020 encaren la seva fase final. Fa exactament un mes que Govern i comuns presentaven l'acord en matèria fiscal –que preveu un augment dels ingressos de 552 milions d'euros– i deixaven els pressupostos encarrilats a l'espera de pactar les xifres de la despesa. Després d'intensificar les reunions en les últimes setmanes, la conselleria d'Economia està acabant de perfilar els últims detalls del pacte amb el partit que lidera Ada Colau, un acord que suposarà un augment de la despesa de més de 3.000 milions d'euros respecte als comptes del 2017, els últims vigents. Fins ara el conseller d'Economia, Pere Aragonès, havia parlat sempre d'un augment de 2.900 milions d'euros, però segons expliquen a l'ARA fonts coneixedores de la negociació la despesa creixerà encara una mica més, al voltant d'uns 100 milions d'euros, uns diners que es destinaran principalment a les partides pressupostàries més socials, com ara salut i educació, o prestacions com la Renda Garantida de Ciutadania (RGC).
Així, l'acord que el Govern està acabant d'ultimar amb els comuns inclou un augment de 900 milions d'euros en el pressupost de Salut, i el Govern preveu destinar-ne una quarta part a l'atenció primària. Amb aquests diners l'executiu preveu, per exemple, augmentar el nombre de professionals sanitaris. Tot i que Economia i comuns encara no han tancat una xifra concreta, les fonts consultades expliquen que es mouria en els 850 professionals de cara al 2020, tot i que podria augmentar si s'hi incorporen les places interines que s'han anat creant en els últims dos anys. La mesura anirà acompanyada d'un decret d'accessibilitat al sistema sanitari per reduir les llistes d'espera, tal com havien reclamat els comuns i com el mateix president de la Generalitat, Quim Torra, s'havia compromès.
A banda del paquet sanitari, les partides destinades a educació també seran de les més importants. Entre les mesures que s'han pressupostat, per primera vegada hi ha el decret de l'escola inclusiva, un decret que va ser aprovat fa dos anys, però que no s'ha desenvolupat perquè no s'hi havia destinat cap recurs econòmic –fa dos anys que els comptes de la Generalitat estan prorrogats–. Ara Govern i comuns han pactat, entre altres mesures, contractar més de 200 docents, a més de destinar part del pressupost a la contractació de monitors, transport i formació. En total, el pressupost per a aquesta qüestió es mouria al voltant dels 50 milions d'euros, tot i que encara s'ha d'acabar de tancar.
El Govern també va anunciar abans d'acabar l'any que es comprometia a aportar 70 milions d'euros per a les escoles bressol. Dins del paquet educatiu, a més, l'acord amb els comuns també inclou destinar al voltant de 900 milions d'euros al pressupost universitari. El Govern ja va anunciar a finals de l'any passat que rebaixaria un 30% les taxes universitàries.
A més, sobre la taula negociadora també hi ha augmentar la partida destinada a la renda garantida de ciutadania. En els pressupostos del 2017 encara estava prevista l'anterior renda mínima d'inserció (RMI) amb una dotació de 208 milions d'euros, però ja s'hi preveien 45 milions més per a la RGC, que s'havia de posar en marxa aquell mateix any. Per als comptes del 2020, segons fonts consultades, sobre la taula hi ha un increment al voltant de 125 milions d'euros la partida d'aquesta prestació, tot i que la xifra encara podria variar.
Dilluns, presentació de l'acord de la despesa
Amb l'acord sobre fiscalitat embastat –que inclou una pujada de l'IRPF per a les rendes més altes, un augment de l'impost de successions i nous impostos mediambientals, com un per a les grans elèctriques–, les reunions entre el departament d'Economia i els comuns s'han intensificat en les últimes setmanes per negociar les xifres de la despesa. De fet, no hi va haver cap treva per les vacances de Nadal i en els últims dies les reunions han sigut gairebé diàries. La presentació de l'acord pel que fa a la despesa estava prevista per a aquesta setmana, però finalment els dos socis van decidir ajornar-la fins a la setmana que ve i de moment està prevista per dilluns. L'objectiu era donar-se més marge per tancar els últims serrells i no fer descarrilar unes negociacions que des de la conselleria d'Economia veuen "bastant enllestides". Els comptes sencers no es posarien sobre la taula del consell executiu fins a la setmana del 27 de gener.