Política27/08/2020

El Govern portarà al Consell de Garanties Estatutàries el decret del govern espanyol sobre els romanents

L'executiu reclama una altra solució perquè els ajuntaments puguin fer servir els seus estalvis

Anna Mascaró
i Anna Mascaró

BarcelonaLa polèmica sobre el decret del govern espanyol que regula que els ajuntaments hauran de cedir a l'Estat els seus romanents a canvi de poder fer servir un fons de recursos extra contra el covid-19 continua oberta. El president Quim Torra s'ha posicionat en contra d'aquesta solució, l'única que permet als consistoris mobilitzar els estalvis. Aquest dijous, la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha anunciat que el Govern sol·licitarà un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries en relació amb diferents articles del decret. Considera que la norma no respecta l'autonomia financera.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Concretament, l'executiu sospita que el decret vulneraria els articles 137, 140 i 142 de la Constitució, que reconeix als municipis la gestió dels seus respectius interessos i l'administració pròpia i ordena que les hisendes locals disposin dels mitjans suficients per exercir les seves funcions. "És una mesura que impedeix als ajuntaments disposar de tots els diners del seu superàvit en un moment de pandèmia", ha lamentat Budó, que recorda que les administracions ja estan patint una "minva d'ingressos". "S'està manllevant als ajuntaments la possibilitat de disposar dels seus propis recursos econòmics", ha lamentat. L'executiu reclama que es permeti als consistoris disposar de tots els recursos de què disposen.

Cargando
No hay anuncios

La fórmula pactada per la Moncloa i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) estableix que els ajuntaments cedeixin el 100% dels seus romanents a l'Estat a canvi de percebre una ajuda del 35% d'aquesta quantitat, que es faria efectiva entre el 2020 i el 2021 i no podria superar els 5.000 milions d'euros. A més, el govern espanyol es compromet a tornar als consistoris els romanents en un termini màxim de quinze anys.

Cargando
No hay anuncios

Els ajuntaments que disposen de superàvit han anat acumulant romanents des de l'aprovació el 2012 de les lleis Montoro –la llei d’estabilitat pressupostària i la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL)–, que limiten la despesa dels consistoris i impedeixen que puguin accedir a una bona part dels seus estalvis. Les normes les va aprovar l'exiministre d'Hisenda Cristóbal Montoro amb l'objectiu de complir les exigències d'austeritat europees.