Política22/09/2017

El Govern es conjura per culminar l’1-O tot i el setge als preparatius

Puigdemont garanteix que l’executiu català disposa de plans de contingència per fer el referèndum i fa pública la web amb els col·legis electorals on votar

Gerard Pruna
i Gerard Pruna

Barcelona“Si votem, hem guanyat. Si no votem, guanyen ells”. La frase, pronunciada per un destacat dirigent sobiranista, resumeix l’estadi en què està ara mateix el pols entre la Generalitat i l’Estat, en el seu punt més àlgid després del macrooperatiu de la Guàrdia Civil de dimecres. Un dispositiu gegantí amb què l’Estat va demostrar que està disposat al que calgui per aturar l’1-O, i al qual va respondre ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, redoblant el seu compromís amb el referèndum i evidenciant que també el Govern està disposat a tot perquè hi hagi urnes. Fins al punt que, en plena ofensiva judicial contra els preparatius de l’1-O, l’executiu va fer pública ahir la web amb els col·legis electorals on anar a votar.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Digerit el sotrac que va suposar la detenció dimarts de catorze persones -sis de les quals seguien arrestades ahir a la nit-, el Govern va centrar-se ahir a reforçar el missatge que tampoc amb la repressió Mariano Rajoy aconseguirà aturar el referèndum. En un missatge institucional difós a través de les xarxes socials, Puigdemont va garantir que l’1 d’octubre es farà “el referèndum que hi ha convocat”, ja que la Generalitat disposa de plans B per poder dur a terme la votació malgrat l’ofensiva judicial.

Cargando
No hay anuncios

Fonts governamentals admetien ahir que, tot i ser el “pitjor escenari” dels previstos, la detenció d’alts càrrecs estava entre els horitzons amb què treballava la Generalitat. Per això, afirmaven, també per a aquest supòsit hi havia solucions. Així, tot i reconèixer que la intercepció per part de la Guàrdia Civil d’elements clau de la logística del referèndum deixa tocat l’1-O, el Govern refermava ahir el seu compromís per fer possible la votació. “Potser no serà com sempre, però la clau és votar”, apuntava un altre alt càrrec governamental. El mateix vicepresident, Oriol Junqueras, admetia en una entrevista a TV3 que l’operatiu policial havia “alterat” els preparatius de l’1-O.

En la cursa per fer possible el referèndum, els dirigents independentistes han comprovat aquests dies com una de les eines clau per aconseguir-ho està perfectament greixada. L’hora de la mobilització permanent ha arribat i la gent, un cop més, ha respost. La massiva concentració de dimecres davant la conselleria d’Economia va continuar ahir durant tot el dia davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Responent a la crida de les entitats sobiranistes, milers de persones van concentrar-se davant del Palau de Justícia per reclamar la llibertat dels “herois” detinguts. “No pararem fins que aconseguim la llibertat dels detinguts”, va avisar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que es va voler sumar a una concentració que també va comptar amb representants dels comuns. Avui la mobilització es desplaçarà fins davant de la Ciutat de la Justícia.

Cargando
No hay anuncios

“Sentim que tenim tot el suport i estem preparats per afrontar els embats que vindran”, va agrair més tard Puigdemont, que va tornar a situar la mobilització ciutadana com un element clau per garantir l’1-O. El president va animar la ciutadania a continuar defensant la celebració del referèndum fins al mateix dia de la votació per poder guanyar “el desafiament que planteja un estat autoritari”. Conscient que l’espectacular desplegament de la Guàrdia Civil ahir ha fet que molts ulls a Europa mirin cap a Catalunya, l’independentisme busca ara la implicació d’una comunitat internacional que comença tímidament a respondre. En un article al diari britànic The Guardian, Puigdemont va reclamar a la Comissió Europea que actuï davant el que està passant a Catalunya, on l’Estat, va dir, està violant els valors europeus, els drets civils i les llibertats d’expressió.

Mentre el Govern, doncs, mantenia el rumb cap al referèndum, l’executiu del PP s’esforçava a intentar suavitzar la imatge repressora del dia anterior obrint-se per primer cop a articular una resposta política més enllà de l’1-O. Sempre amb el referèndum com a línia vermella, diversos ministres es van oferir a millorar el finançament i a obrir el meló de la reforma constitucional. Ofertes que, tanmateix, van quedar enterrades sota una altra allau de mesures judicials. Ahir mateix, el Tribunal Constitucional va decidir multar amb 12.000 euros diaris -a pagar mentre no dimiteixin- els membres de la Sindicatura Electoral i també el secretari general de Vicepresidència, Josep Maria Jové, detingut en l’operatiu de dimecres.

Cargando
No hay anuncios

La Generalitat paga les nòmines

A la imatge de normalitat que va voler donar ahir el Govern continuant amb els preparatius del referèndum, l’executiu hi va afegir un altre gest per a la tranquil·litat. Després d’uns dies d’incertesa pels efectes de la intervenció econòmica per part de l’Estat, els funcionaris van començar a cobrar la nòmina d’aquest mes. Un pagament que es va fer amb el vistiplau d’Hisenda però per ordre de la Generalitat i a càrrec de la seva pròpia tresoreria. A nou dies per a l’1-O, el pols segueix obert i només té un resultat possible: votar o no votar.