Pressupostos catalans

El Govern enceta una negociació a dues bandes pels comptes

L'executiu ja avança amb els comuns mentre intenta llimar diferències amb la CUP

BarcelonaFeia anys que el Govern no tenia tantes opcions diferents per aprovar els pressupostos –la CUP, els comuns i el PSC s'han mostrat disposats a negociar–, però el cert és que a quatre dies d'acabar el termini per al debat a la totalitat l'executiu no té cap suport garantit. Davant les dificultats amb els cupaires, aquest dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va activar els contactes amb els comuns i aquest dijous representants d'Economia i Presidència han aprofundit en la negociació per començar a estudiar les condicions d'En Comú Podem per facilitar la tramitació. Paral·lelament, però, les converses amb la CUP s'han mantingut vives: Junts ha tingut aquesta tarda una trobada sense ERC amb els cupaires per intentar que aixequin el veto a la tramitació dels comptes i mantenir la "majoria independentista del 52%". El Govern, doncs, negocia a dues bandes per aconseguir in extremis un pacte que no acaba d'arribar.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els contactes han començat a primera hora del matí. El conseller d'Economia, Jaume Giró, s'ha trobat al Parlament amb el diputat dels comuns Joan Carles Gallego, que lidera la negociació per part del partit, i ha parlat per telèfon amb la cap de files d'En Comú Podem, Jéssica Albiach. Després, a un quart de deu del matí, representants del Govern s'han reunit durant gairebé tres hores amb els comuns: hi havia, per part del Govern, el secretari general d'Economia, Jordi Cabrafiga; la secretària general de Presidència, Núria Cuenca, i el coordinador d'afers interdepartamentals, Marc Ramentol; i per part dels comuns, Gallego i la diputada Susana Segovia. "Hem entrat en matèria", han assegurat fonts dels comuns al sortir de la reunió.

Cargando
No hay anuncios

Així, a diferència de la primera trobada de dimecres, en què només hi havia representants d'Esquerra i dels comuns, aquest dijous ja s'hi ha incorporat Economia, departament que lidera Junts, tot i que sense el conseller Giró. Des de la conselleria han informat que ha tingut canvis a última hora a l'agenda, però la seva absència coincideix amb la incomoditat d'alguns dirigents de la formació amb la negociació pública oberta per part de Pere Aragonès amb els comuns. Elsa Artadi, portaveu del partit, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que activar el pla B amb En Comú Podem significa un "canvi de les regles del joc" del pacte d'investidura, ja que suposa que es poden tirar endavant els pressupostos amb una majoria que no és la independentista. Això significa que Junts vetarà aquesta aliança? Fonts del partit i del Govern asseguren que no, que el seu objectiu és tirar endavant els pressupostos –que defensen com a seus– i que si la formació lila no posa condicions inassumibles per a ells no hi posaran pegues. Ara bé, diuen que la seva prioritat són els cupaires i avisen els comuns dels límits: "No els concedirem coses en què no hem cedit amb la CUP", afirmen fonts del partit, en al·lusió a una pujada de la pressió fiscal i la renúncia a formalitzar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, les mateixes fonts lamenten que, després de mesos parlant amb l'esquerra anticapitalista –Giró ho fa sovint–, no es doni una oportunitat més a la negociació i al manteniment de la majoria independentista. I també envien un dard als seus socis del Govern, Esquerra, apuntant que no haurien complert el pacte d'investidura amb la CUP, cosa que ha provocat queixes públiques dels anticapitalistes.

Per intentar desencallar la situació, aquesta tarda s'ha produït una cimera entre Junts i la CUP sense els republicans al Parlament. Els dos partits coincideixen a l'hora de criticar ERC per la taula de diàleg i reclamen més confrontació amb l'Estat, però s'allunyen en els temes més ideològics i de model de país. De fet, part de les peticions dels cupaires com renunciar als Jocs d'Hivern o al Hard Rock són qüestions que Junts ha defensat durant aquest mandat. També topen en fiscalitat, ja que JxCat ha deixat clar que no vol apujar els impostos i els cupaires reclamen un augment de l'IRPF a les rendes de més de 60.000 euros.

Cargando
No hay anuncios

L'únic camp en què, segons fonts coneixedores de les converses, hi podria haver marge d'acord és el de les polítiques d'habitatge, tot i que els cupaires haurien de valorar si és suficient per aixecar el veto. L'esquerra anticapitalista demana augmentar la partida fins als 1.000 milions d'euros i l'executiu ho està estudiant –ara el pressupost en preveu 770–. També hi ha sobre la taula una altra qüestió: la llei antidesnonaments. Junts ha presentat esmenes perquè s'indemnitzi els "petits propietaris" –no els grans tenidors–, a qui s'obligaria a oferir un lloguer social, i els cupaires volen que les retirin.

Cargando
No hay anuncios

Les condicions d'En Comú Podem

Si bé les peticions de la CUP xoquen amb el Govern, de moment les d'En Comú Podem semblen plausibles, entre altres coses perquè eviten entrar en matèria tributària, tal com ha avançat Europa Press i detallen fonts del partit lila. Se centren en reclamar més recursos en Salut –especialment en salut mental i en un servei públic bucodental, per al qual reclamen una partida de 300 milions–. També demanen més inversió en trens –600 milions en quatre anys en noves línies de tren i tram al Camp de Tarragona, el Bages i la Costa Brava–, així com ampliar la T-Jove als 30 anys i la T-16 a sis zones, recuperar la xarxa de trens nocturns a Catalunya i un pacte nacional per la mobilitat que inclogui el pla del Govern per al traspàs de Rodalies. Insisteixen, a més, en el desplegament de la llei de barris verds –amb una partida de 1.500 milions en cinc anys–, així com en la reindustrialització del territori, entre altres punts. Com la CUP, els comuns volen que es retiri la partida de 120 milions per al projecte del Hard Rock, ja que consideren que no representa el "model de país" a què aspiren, i aposten per fórmules per revertir el model de monocultiu turístic.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, fonts coneixedores de les negociacions expliquen que en la reunió d'aquest matí encara no s'han concretat quantitats. Veus dels comuns explicaven que s'ha "entrat en matèria" i es mostren optimistes que es pugui arribar a acords en qüestions com les referides a l'àmbit de la salut. El portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, insistia al matí en una entrevista a Ràdio 4 i La 2 que no posen "línies vermelles" a les negociacions. Els comuns tenen interès, diuen les mateixes fonts, en tancar un acord aviat.

Mentrestant, el PSC s'ho mira des de la distància. La reunió d'aquest dimecres entre Salvador Illa i Pere Aragonès no ha impedit que, de moment, hagi quedat fora de l'equació.