Els Jocs d'Hivern

El Govern i el Comitè Olímpic busquen el consens amb l’Aragó sobre els Jocs

Vilagrà reitera en una reunió amb Blanco la voluntat que Catalunya lideri la candidatura

BarcelonaEl president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, s'ha reunit aquest dimecres a Barcelona amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, per analitzar la candidatura dels Jocs d’Hivern del 2030, que entra en una fase clau. La reunió, prevista ja abans de la polèmica dels darrers dies entre els governs català i aragonès pel lideratge del projecte, ha servit per intentar acostar posicions i refermar la voluntat de totes les parts d’arribar a bon port. Ha estat, en certa manera, la prèvia de la trobada prevista per divendres entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el de l’Aragó, Javier Lambán.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Ha estat una reunió tècnica fugint de polèmiques polítiques”, expliquen a l’ARA fonts de Presidència, que afegeixen –això sí– que la consellera s'ha mantingut en la posició defensada els últims dies. En aquest sentit, Vilagrà ha reiterat a Blanco la voluntat que Catalunya sigui el “pal de paller” de la candidatura olímpica, deixant clar que el Govern no té intenció de compartir el lideratge al 50% amb l’Aragó, tal com defensen el govern espanyol, l’aragonès i també el COE. “La majoria de proves es farien a Catalunya. I no tenim cap problema perquè se’n facin a l’Aragó, però posem en valor els Pirineus catalans i la marca Barcelona”, expliquen les mateixes fonts, que recorden que el Comitè Olímpic Internacional (COI) també veu amb bons ulls aquest últim punt. “No s’ha trencat res i ens hem emplaçat a continuar parlant”, conclouen des de Presidència.

Cargando
No hay anuncios

En aquests moments, de fet, la candidatura està en mans de la comissió tècnica, que preveu haver enllestit la seva feina a finals de març o principis d’abril, i on estan representats el govern central, el COE, el govern d’Aragó i la Generalitat. Aquesta comissió s’encarrega de decidir la seu de cada disciplina esportiva i els detalls tècnics que haurà de valorar el COI abans de decidir si dona els Jocs del 2030 als Pirineus, una regió que no ha acollit mai uns Jocs d’hivern. La comissió té molt avançat el projecte, en què l’acord entre les parts és gairebé total, però quedarà encara per decidir la qüestió del nom, a més de la consulta, aspectes en què les posicions del Govern i el COE també divergeixen.

Cargando
No hay anuncios

Comuns i CUP s'oposen al projecte

Després que Blanco afirmés dimarts que “una consulta de sí o no és inviable”, el president Aragonès ha recalcat aquest dimecres des del Parlament el caràcter vinculant de la consulta que el Govern organitzarà a la primavera a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran: “Si el territori no ho vol, no hi haurà Jocs”, ha dit. Ha estat la seva resposta a les crítiques que li han arribat durant la sessió de control des de comuns i la CUP. En l'objectiu de fer els Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu, el Govern no té el suport dels seus dos principals socis parlamentaris. La líder del partit lila, Jéssica Albiach, ha acusat l’executiu de fer “xantatge” a les comarques del Pirineu per fer-los triar entre “Jocs o res”, mentre que la cupaire Dolors Sabater ha condemnat la voluntat de fer uns Jocs en “ple canvi climàtic” i ha preguntat al president si els organitza per “acontentar l’Estat”.

Cargando
No hay anuncios

Els dos grups també han retret a Aragonès que s’hagi exclòs diverses comarques de la consulta, en referència al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, tot i que no està previst que cap d’aquestes sigui escenari dels Jocs. Els territoris que han quedat al marge de la votació, en tot cas, també critiquen la Generalitat i amenacen amb consultes pròpies. I la plataforma Stop Jocs Olímpics ha convocat manifestacions a Berga i Ripoll aquest diumenge a les 18 hores per reclamar poder pronunciar-se sobre la candidatura. Amb les qüestions tècniques prou avançades, doncs, el Govern encara haurà de recórrer un llarg camí per aconseguir el consens, tant territorial com polític.