El govern basc no acudirà a l'acte en què s'avançarà la dissolució d'ETA
El Fòrum Social Permanent lamenta que l'executiu no sigui present "en aquesta fita per a la normalització de la convivència del país"
BarcelonaEl govern basc no serà present a l'acte organitzat el 4 de maig a la localitat del País Basc francès de Kanbo en el qual s'avançarà presumiblement la dissolució d'ETA, perquè, segons l'executiu, "no s'han creat les condicions prèvies necessàries" per acudir-hi.
Ho ha revelat avui el portaveu de l'executiu basc, Josu Erkoreka, en la roda de premsa posterior al consell de govern autonòmic de la coalició PNB-PSE.
L'anomenat Grup Internacional de Contacte i les organitzacions civils Bake Bidea i el Fòrum Social Permanent van anunciar ahir en una compareixença de premsa la celebració el 4 de maig d'un "acte internacional" que avançarà el presumible final d'ETA.
S'espera que aquest acte serveixi d'avantsala a un pronunciament d'ETA en què, segons fonts coneixedores del procés, anunciarà la seva dissolució.
Erkoreka ha assenyalat que el govern basc ha decidit no anar a aquest acte tot i que "respecta" que s'organitzi, però considera que el rellevant és el "fons de la qüestió" i els termes "en què es produirà la fórmula de la dissolució d'ETA i no tant l'escenografia que l'acompanya".
L'executiu d'Iñigo Urkullu espera del comunicat d'ETA "claredat en la confirmació" de la seva desaparició definitiva i "una mateixa consideració ètica per a totes les víctimes".
El portaveu de l'executiu autonòmic ha aclarit, a preguntes dels periodistes, que són tres les raons per les quals el gabinet d'Urkullu no enviarà una representació a Kanbo. La primera, ha explicat, és que és un acte "el contingut i el disseny del qual estan tancats i no s'han consensuat prèviament". El segon argument per no ser-hi present és que els organitzadors es plantegen avalar una declaració d'ETA el contingut de la qual no es coneix encara. I el tercer és que el govern basc "no acaba de compartir l'enfocament tant polític com ètic que s'hi vol donar".
El govern basc, ha insistit el seu portaveu, no resta importància a la desaparició definitiva d'ETA. "És un fet certament rellevant en la vida política basca però l'executiu considera que el seu lloc no és en aquest acte, sinó en una altra banda", ha recalcat.
La decisió de no assistir a l'acte del 4 de maig a Kanbo, ja comunicada als organitzadors, l'ha adoptat el lehendakari i l'han ratificat tots els membres del seu executiu, en el qual hi ha vuit consellers nacionalistes i tres de socialistes. Una vegada es conegui l'anunci d'ETA, el govern basc n'oferirà la seva pròpia "valoració sospesada".
El Fòrum Social Permanent: "Ens hauria agradat que hi fossin"
Després de conèixer la notícia, el coordinador i portaveu del Fòrum Social Permanent, Agus Hernán, ha lamentat que l'entitat "no comparteix" la decisió de l'executiu basc. "Lamentem que no siguin presents en aquesta fita per a la normalització de la convivència del país –ha assegurat Hernán–. Ens hauria agradat que hi fossin". L'organització, fundada el juny del 2016, engloba 17 entitats de la societat civil basca (entre les quals els sindicats majoritaris del territori) i ha sigut un dels agents que han conduït el procés de desarmament d'ETA que va culminar amb el Dia del Desarmament el 8 d'abril del 2017 a Baiona.