Política11/10/2016

Badalona acata la decisió del jutge però es planteja una obertura simbòlica de l'Ajuntament el 12-O

L'equip de govern qualifica la prohibició de "cop d'estat a la sobirania municipal" i assegura que, almenys, atendran els ciutadans a les portes de l'Ajuntament

Laia Vicens
i Laia Vicens

BadalonaEl govern de Badalona ha decidit finalment acatar la decisió del jutge i els treballadors municipals no treballaran aquest 12 d'Octubre. Tot i això, els regidors de la majoria es plantegen fer una obertura simbòlica de l'edifici, segons ha avançat Nació Digital i ha confirmat l'ARA. L'equip de govern es concentrarà a la porta del consistori i, en funció de com evolucioni la concentració que ha convocat, obrirà les portes per atendre els ciutadans a l'interior de l'Ajuntament.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'opció descartada és la de permetre que els treballadors públics ocupin el seu lloc de treball, segons ha confirmat en roda de premsa el primer tinent d'alcalde de Badalona, Oriol Lladó. Segons ha argumentat, l'equip de govern ha pres aquesta decisió "lamentablement" després de consultar amb l'equip jurídic del consistori i prioritzant la defensa dels treballadors municipals, els quals es podrien enfrontar a sancions si incomplien la decisió judicial. "No podrem obrir les portes", ha confirmat.

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, tant Lladó com el tercer tinent d'alcalde, José Téllez, han fet una crida a la ciutadania a acudir a les dependències del Viver perquè els càrrecs del govern seran "a primera línia de foc". "Els càrrecs electes desobeirem", ha afirmat Téllez. Els regidors de Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA seran a les portes de l'Ajuntament, que en principi romandrà tancat, per atendre de forma simbòlica aquells ciutadans que vulguin demanar informació o agilitzar algun tràmit burocràtic. Téllez també ha fet extensiva la crida a aquells ciutadans que coneguin el funcionament del consistori i els treballadors municipals que ho vulguin a donar suport perquè "caldran moltes mans".

Els dos dirigents municipals han carregat durament contra la decisió del jutge. Segons han dit, és un "cop d'estat a la sobirania municipal", un "acte de persecució política", un "atac injust" i una "utilització de les institucions democràtiques" per part del PP. Així, Lladó ha acusat l'Estat d'actuar "amb duresa" i de no permetre "el diàleg" ni per "debatre" temes com el calendari festiu. "És un empobriment de la democràcia", ha afirmat. L'alcalde accidental -l'alcaldessa, Dolors Sabater, està de viatge a Colòmbia- ha lamentat que la decisió del jutge "no dóna marge" per presentar un recurs ni per "discutir" la decisió per la via administrativa.

Cargando
No hay anuncios

El govern de la ciutat havia arribat a un acord amb els sindicats dels treballadors municipals per deixar treballar qui volgués tot i ser festa, i canviar el dia per un altre de festiu. El cas va prendre volada ahir quan la Delegació del govern va interposar un recurs contenciós administratiu després de conèixer la intenció del govern de Badalona d'obrir les oficines d'atenció ciutadana. El jutge, finalment, ha admès les mesures cautelars sol·licitades per la Delegació del govern a Catalunya per impedir que l'Ajuntament pogués obrir les portes el 12 d'octubre.

Téllez ha explicat algunes de les motivacions "polítiques" que van dur el govern a plantejar la possibilitat de treballar tot i ser la festa nacional de l'Estat. Així, ha dit que no es tracta d'un sentiment "antiespanyolista", sinó de no voler celebrar una efemèride que commemora "la conquesta de les Amèriques i que va acabar amb un genocidi i extermini de la població". Segons ha dit, el 12-O posa en relleu els "valors de l'exèrcit", els quals no comparteixen

Cargando
No hay anuncios

Albiol celebra la decisió

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha celebrat aquesta tarda que al final s'hagi imposat "el sentit comú del jutge" i ha criticat que no hi havia "cap necessitat de ficar el dit a l'ull" ni tampoc "d'enfrontar els ciutadans de Badalona". Albiol ha dit també que l'alcaldessa s'hagués pogut estalviar "fer un ridícul nacional" i ha advertit que si el jutge no hagués obligat a tancar les portes de l'Ajuntament aquest "menyspreu al dia de la Hispanitat hagués estat un autèntic fracàs", ja que, segons ha dit, només 23 dels 1.000 funcionaris de Badalona havien confirmat que anirien a treballar.

Cargando
No hay anuncios

El govern municipal, en canvi, apunta que eren 47 els treballadors municipals que havien anunciat que aquest dimecres anirien a la feina.