NOU CICLE A CATALUNYA
Política16/12/2010

De Gispert entona un primer discurs d'alt contingut feminista, però també nacional

La ja proclamada presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha entonat avui un primer discurs en el càrrec reivindicant la importància que per primera vegada la presidenta del Parlament sigui dona, però també ha volgut imprimir-hi contingut nacional

Redacció
i Redacció

BarcelonaDe Gispert ha considerat "històrica" la seva designació, especialment per a les dones. En el seu primer discurs un cop nomenada presidenta de la cambra, ha destacat la importància que per primera vegada una dona ocupi aquest càrrec. La nova presidenta del Parlament preveu que la IX legislatura estigui marcada per la lluita contra la crisi, però també l'assoliment de més cotes d'autogovern i unes "noves o diferents relacions amb Espanya".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De Gispert ha expressat la seva "satisfacció" i "emoció continguda", a més d'assegurar que se sent "molt honorada i feliç". "Dedico aquesta part del meu discurs a totes les dones de Catalunya, a les seves filles, i a les filles de les seves filles, perquè puguin, gràcies a la feina feta, arribar a trencar el sostre de vidre que ens impedeix assolir la igualtat real", ha asseverat, per afegir que les dones "volen escriure la història en el futur". Un moment "històric per a la normalització de la societat i el país", ha reblat.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, Núria de Gispert ha volgut garantir que serà "la presidenta de tots", ja que aquest és "un Parlament que és de tots". Unes paraules que ha dit després que finalment només hi hagi tres dels set partits de la cambra a la mesa del Parlament, que ha qualificat "d'òrgan col·legiat". "Tots i cadascun de vostès representen un tros de Catalunya, m'esforçaré com a presidenta a facilitar-ho", ha dit. De Gispert ha garantit "exigència" en el compliment del reglament del Parlament, però ha dit que exercirà aquest fet sempre que es pugui "amb el màxim consens possible".

De Gispert ha promès que serà "accessible, planera, institucional i propera" i ha dit esperar que sigui un Parlament "obert a tots els sectors socials, econòmics i jurídics, obert a la cultura i a la innovació, i obert a totes les contrades del país". A més, ha dit que les fites de la mesa han de ser "la sensibilitat, l'austeritat i la presència". I ha dit que estarà "personalment compromesa" en "la defensa de la legítima discrepància i en la recerca del consens en les qüestions bàsiques".

Cargando
No hay anuncios

De Gispert també ha fet una crida a "fugir del maniqueisme de bons i dolents" i "foragitar l'insult i l'exabrupte" del debat parlamentari. Per ella, la legislatura estarà marcada per la "lluita contra la crisi", però també per l'establiment d'una nova relació amb Espanya i d'assoliment de més cotes d'autogovern. "Mai ningú ha apagat la flama de la catalanitat i la voluntat de ser un poble lliure i una nació plena", ha proclamat la presidenta del Parlament.

De Gispert també s'ha compromès a representar la institució del Parlament "amb la màxima dignitat" dins i fora de Catalunya i, en aquest punt, ha tingut un record per als seus antecessors en el càrrec. "Tinc la sort del mestratge dels que m'han precedit", ha dit, i ha citat Heribert Barrera, Miquel Coll i Alentorn, Joaquim Xicoy, Joan Reventós, Joan Rigol i Ernest Benach. Tots, ha dit, li han deixat "el llistó ben alt". Ha acabat el discurs amb un "Visca Catalunya", per donar pas a l'himne nacional de Catalunya, Els Segadors, que han tancat la sessió.