Política05/11/2014

Els electes catalans denuncien l'Estat i refermen el compromís amb el dret a decidir

De Gispert, Junqueras, Rull i Herrera encapçalen la signatura que els ciutadans podran completar diumenge

Ferran Casas / Roger Tugas
i Ferran Casas / Roger Tugas

BarcelonaLa presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, ha indicat aquest dimecres al matí que el proper diumenge "el poble de Catalunya ha de sortir a votar" si vol o no la independència de Catalunya en el procés participatiu del 9-N que el Tribunal Constitucional ha vetat però que el Govern de la Generalitat i la societat civil mantenen. Un poble que, ha recordat, és "major d'edat" per decidir sobre el seu futur polític.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta del Parlament ha recordat que la reivindicació catalana ve de lluny i que ara cal poder decidir "el futur col·lectiu". De Gispert ha obert l'acte institucional de denúncia, al Parlament, dels electes catalans contra l'estat espanyol pel seu veto al dret a decidir dels catalans. Regidors, alcaldes, diputats al Parlament i al Congrés, senadors i eurodiputats signaran un text que s'adreçarà a les institucions internacionals i que els ciutadans també podran signar el diumenge als col·legis electorals.

Cargando
No hay anuncios

Un electe de cada àmbit ha pres la paraula després de la lectura de la denúncia en diversos idiomes. Ernest Margall, eurodiputat d'ERC-NeCat, ho ha fet en nom dels eurodiputats catalans de CiU, ERC i ICV-EUiA, i ha lamentat que "avui ens hàgim d'expressar en termes de denúncia perquè ens hi obliguen i no de concòrdia i afecte com voldríem". Ha indicat, però, que no és un acte "de queixa, sinó d'afirmació i en defensa pròpia".

Pels senadors i diputats a les Corts Generals espanyoles ho ha fet l'ecosocialista Jordi Guillot, recordant que "des del 2010 qualsevol proposta que fem és rebutjada apel·lant a la Constitució". "Que ningú s'enganyi, més aviat que tard votarem", ha afirmat el veterà dirigent d'Iniciativa després de referir-se a la necessitat que els catalans es puguin pronunciar.

Cargando
No hay anuncios

En nom del món local ha pres la paraula Miquel Buch, alcalde de CDC de Premià de Mar i president del Consell de Governs Locals, que ha reivindicat que ells també volen "ser actors repartits pel territori i que planten cara a les hostilitats". "Diem que no, que els electes i la nostra pluralitat ni callarem ni estarem sotmesos", ha afirmat.

També hi ha hagut un torn per als representants dels grups parlamentaris. Dolors Camats, d'ICV-EUiA, ha lamentat que es disfressi de problema jurídic un de "polític", i ha avisat que no es renuncia a "fer la consulta que doni el mandat democràtic". Oriol Junqueras, president del grup parlamentari d'ERC, ha afirmat que la república catalana a la qual aspira "ha de preservar i reconstruir els valors de la regeneració i la lluita pel benestar i contra la corrupció". Ha indicat que cada cop "és més evident que les prohibicions ens posen en unes circumstàncies en què només podrem votar amb normalitat si som independents". Ha tancat l'acte el president del grup de CiU Jordi Turull. "Vivim en una situació que arriba gairebé a la persecució de drets fonamentals amb una divisió de poders molt prima", ha diagnosticat. El dirigent nacionalista ha indicat que "avui reaccionem i ara toca votar diumenge amb tots els mitjans del govern i els ajuntaments". "Aquesta batalla la guanyarem perquè som molts i hi estem compromesos", ha indicat abans de l'acte solemne de firma dels electes.