Giró denuncia Camacho i Villarejo a la Fiscalia per haver-lo espiat durant l'operació Catalunya
El conseller d'Economia considera que es poden haver comès delictes de revelació de secrets, organització criminal i malversació
BarcelonaEl conseller d'Economia, Jaume Giró, ha anat aquest dimecres a la Fiscalia per reclamar que investigui l'expresidenta del PP català Alícia Sánchez-Camacho i l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo per haver-li intervingut les comunicacions en el marc de l'operació Catalunya. En la seva denúncia, considera que es podrien haver comès delictes de descobriment i revelació de secrets per part de funcionaris públics, organització o grup criminal i malversació de diners públics.
Fonts de la defensa de Giró han explicat que, com que Camacho és senadora per designació de l'Assemblea de Madrid, si la Fiscalia troba indicis de delicte el cas l'hauria de dur el Tribunal Suprem. En la denúncia es fa referència a un article publicat a El Món que explica, citant un àudio filtrat de la conversa, que pocs dies abans de les eleccions al Parlament del 2012 els dos denunciats s'haurien trobat a la cambra catalana –Camacho era diputada i Villarejo estava en actiu– i la política conservadora hauria facilitat al comandament policial el nom i les dades personals, entre les quals el telèfon mòbil, de diverses persones que considerava properes al moviment independentista. En aquell moment Giró era director general adjunt de CaixaBank i encara faltaven deu anys perquè entrés a la política activa.
En la denúncia, considera que és "absolutament impropi d'un estat democràtic de dret" el fet "d'obrir investigacions prospectives respecte de persones de les quals ni tan sols se sospitava que haguessin comès cap delicte, sinó per raons purament ideològiques i de pensament". Defensa a més que dels àudios filtrats es desprèn que s'hauria iniciat un seguiment contra ell, i destaca que en aquella època va tenir problemes de comunicació. En paral·lel, critica que el Cos Nacional de Policia es posés "al servei dels interessos d'un partit polític, organitzant viatges i trobades (cal suposar que amb diners públics) amb funcionaris de policia per preparar i executar l'estratègia descrita". I assenyala una "possible connivència d'alts càrrecs del PP amb aquests fets", ja que en un dels fragments de l'àudio es parla de "María Dolores", de qui es parla com "la cap", i s'entén que es referia a l'aleshores secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.
"Malgrat tot el que hem viscut durant els últims anys no podem acceptar com una cosa normal viure en un estat que persegueix, espia, persones innocents només per pensar de determinada manera", ha explicat el conseller a les portes de la Ciutat de la Justícia, on ha recordat que, a més, "en el seu moment es van fer pseudoinformes policials" que destacaven la seva figura "com un dels líders d'allò que van anomenar trama civil del Procés".
En els àudios publicats per El Món i citats a la querella, Sánchez-Camacho va assegurar que Giró "s'ha tornat totalment independentista" tot i cobrar entre "400.000 i 500.000" euros l'any. "Recorda't de Giró", insistia Sánchez-Camacho mentre passava els números de telèfon a Villarejo. No va ser l'únic nom lliurat a l'excomissari: la conservadora també va parlar a Villarejo del llavors líder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida, l'expresident Artur Mas, l'aleshores director de La Vanguardia José Antich, l'empresari Carles Sumarroca, llavors president de la patronal FEMCAT, i fins i tot de l'exdiputat i exregidor del PP a Barcelona Enric Lacalle, a qui Sánchez-Camacho va vincular amb CiU.