Llei d'amnistia

Gir de la Fiscalia: defensa un nou indult a Junqueras per acabar amb la inhabilitació

El ministeri públic avala la mesura de gràcia si no s'aplica l'amnistia

Oriol Junqueras: “No contribuiré que hi hagi ferides a Esquerra”
14/10/2024
2 min

MadridLa Fiscalia defensa indultar els condemnats pel Procés si no els arriba l'amnistia. En un escrit adreçat al Tribunal Suprem, la número 2 d'Álvaro García Ortiz, María Ángeles Sánchez Conde, es mostra partidària de concedir un indult per esborrar la inhabilitació d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. El 2021, quan el govern espanyol va indultar parcialment els condemnats per l'1-O, la Fiscalia ho havia rebutjat amb un escrit molt crític amb Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara hi ha sobre la taula un indult sol·licitat per un ciutadà anònim que els afectats ni tan sols coneixen, tal com va explicar l'entorn de Junqueras a l'ARA. La Moncloa confia que l'amnistia funcioni, però és possible que al ministre de Justícia, Félix Bolaños, li arribi abans la carpeta d'aquest indult. En el seu escrit, la Fiscalia reitera que l'amnistia hauria de ser aplicable pel delicte de malversació i que, si el Suprem insisteix que no ho considera així, els efectes que s'haurien de donar podrien aconseguir-se amb un indult. Fa dues setmanes el tribunal que presideix Manuel Marchena ja va reiterar que no amnistiaria Junqueras ni la resta de condemnats. Cal veure si el Tribunal Constitucional reverteix aquesta decisió.

En aquest sentit, Sánchez Conde defensa l'indult agafant-se als motius pels quals es volia aprovar l'amnistia. En l'exposició de motius, diu que s'entén "com un pas necessari per superar les tensions referides i eliminar alguna de les circumstàncies que provoquen la desafecció que manté allunyada de les institucions estatals una part de la població. Aquesta condemna ha sigut una de les fites, potser la més important, per provocar aquesta desafecció". A més, considera que és "pertinent" perquè seria "excessiu" que Junqueras i els altres exconsellers continuïn inhabilitats, tenint en compte que hi ha altres persones vinculades al Procés que "sí que veuran extingida la seva responsabilitat sense ser jutjades, en haver-se arxivat les causes iniciades contra ells".

Qui ja ha reaccionat a aquest criteri de la Fiscalia és el secretari general de Junts, Jordi Turull, que en una piulada ha reproduït el que ja va dir quan es va conèixer la petició d'indult. “Blanquejar la presumpta prevaricació per part dels jutges de #LaTogaNostra per la no aplicació de la llei d’amnistia ni parlar-ne. No sé qui ha fet aquesta petició d’indult, però li demano que a mi em tregui immediatament d’aquesta, i al Ministerio de Justicia li demano exactament el mateix”.

stats