TENSIÓ AL PENYAL
Política14/08/2013

Gibraltar suma suports catalans

CiU i ERC critiquen que el PP agiti el patriotisme espanyol per tapar "els seus escàndols interns"

Roger Tugas
i Roger Tugas

Barcelona.Els destins de Catalunya i de Gibraltar van quedar lligats el 1713 amb el Tractat d'Utrecht, pel qual Europa reconeixia la sobirania de Felip V sobre els catalans i, per contra, Gibraltar passava a integrar-se en els dominis de la Corona britànica. Tres-cents anys més tard, el govern espanyol fa una lectura restrictiva d'aquell text per pressionar un penyal que sempre ha volgut recuperar, mentre la Generalitat reclama superar aquell escenari per poder decidir el seu futur. No és estrany, per tant, que els partits sobiranistes vegin amb simpatia la resistència gibraltarenya en l'estira-i-arronsa que manté amb l'executiu espanyol, i que, de fons, reflecteix un conflicte de sobiranies irresolt.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El més clar a reflectir una connexió que ja fa dies que és ben explícita a les xarxes socials va ser el líder d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, que ahir va enviar una carta al ministre en cap de Gibraltar, Fabián Picardo. "Lamentem profundament els abusos i el bullying que el govern espanyol aplica als ciutadans que vós representeu", defensava la missiva, escrita en català i en anglès, i que, en nom dels votants dels republicans i "segurament molts altres" transmetia "sentiments d'amistat i solidaritat amb els gibraltarenys".

Cargando
No hay anuncios

Uns ciutadans que han pogut votar quin volien que fos el seu futur polític, tal com va fer també al març la colònia britànica de les Malvines i com farà el 2014 Escòcia. "L'única solució a la qüestió del Penyal, així com a la qüestió de Catalunya, passa pel diàleg, les urnes i el principi d'autodeterminació", afirma Bosch a la carta, que conclou: "La vostra llibertat és la nostra llibertat".

Ressò de la carta d'ERC

Cargando
No hay anuncios

Un gest gens innocent de vincular el dret dels territoris britànics a celebrar referèndums amb la consulta que pretén fer la Generalitat el 2014 i que el govern espanyol li nega. El líder republicà feia així un intent també de buscar la complicitat internacional del Regne Unit per si el procés català s'encalla i depèn del paper de la comunitat internacional. I el gest va tenir ressò, ja que van reproduir la notícia importants mitjans com el Financial Times -amb el títol "Separatistes catalans expressen solidaritat amb Gibraltar"- o el The Telegraph , però també d'altres arran d'un teletip de l'agència britànica Reuters.

La carta de Bosch es referia igualment al context gens gratuït en què es produeix el conflicte, el qual estaria motivat per "desviar l'atenció dels seus escàndols interns i financers [del PP]", en relació al cas Bárcenas. Una tesi compartida pel president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, que va afirmar a Catalunya Ràdio que el xoc amb Gibraltar és, "en part, una cortina de fum". "És una mica esperpèntic el que s'està produint", va afegir el dirigent nacionalista, que lamenta l'actitud de Madrid de "rearmar el patriotisme espanyol". Per contra, Turull va cridar al diàleg per "arreglar-ho amb sentit comú".

Cargando
No hay anuncios

Les crítiques també van arribar des del País Basc. En un apunt al seu blog, el senador i històric líder del PNB Iñaki Anasagasti va acusar el PP d'usar Gibraltar per "tapar altres vergonyes" fins al punt que la Marca Espanya "sigui repudiada fins i tot pel país que més turistes envia de vacances a Espanya". Sense anar més lluny, l'eurodiputada conservadora britànica Julie Girling va demanar ahir el boicot turístic a Espanya per l'actitud del seu govern amb Gibraltar. "El comportament del nacionalisme espanyol sempre és el mateix", va sentenciar Anasagasti, que recordava els temps de Franco.

Rubalcaba crida a no fer el ridícul

Cargando
No hay anuncios

Amb un to ben diferent, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va reiterar el seu suport a Mariano Rajoy amb el conflicte de Gibraltar. Tot i això, va instar-lo a negociar i a evitar "aventures que poden dur al ridícul", com la possible aliança internacional amb l'Argentina contra la Gran Bretanya.