POLÍTICA
Política12/08/2013

El govern espanyol replica a la Gran Bretanya que Gibraltar no té dret a decidir res

Madrid s'escuda darrere de Nacions Unides per negar aquest dret que Londres sí que reconeix als gibraltarenys. Espanya també amenaça de recórrer a la justícia internacional

Ara / Efe
i Ara / Efe

BarcelonaGibraltar no té dret a l'autodeterminació. Aquesta és la resposta del govern espanyol al Regne Unit, que aquest cap de setmana ha defensat que per damunt de la integritat territorial hi ha el dret a l'autodeterminació dels pobles. El govern de Mariano Rajoy s'escuda en les resolucions de Nacions Unides, que, a criteri de l'estat espanyol, no han reconegut el dret d'autodeterminació de Gibraltar i donen suport a la posició d'Espanya, segons han explicat a l'agència Efe fonts diplomàtiques espanyoles.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb motiu de l'últim conflicte obert entre Espanya i el Regne Unit per Gibraltar, l'executiu de Mariano Rajoy està estudiant acudir a organismes internacionals −al Tribunal de l'Haia, al Consell de Seguretat i a l'Assemblea General de l'ONU− per abordar la situació del penyal. També sospesa, amb motiu de la propera visita al setembre del ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, a Buenos Aries, la possibilitat d'intercanviar punts de vista amb l'Argentina sobre Gibraltar i les Malvines per acudir a l'ONU.

Cargando
No hay anuncios

Per damunt de tot, la voluntat democràtica

Aquesta reacció d'Espanya s'ha produït després que ahir el govern britànic assegurés que la seva posició respecte al Penyal "no ha canviat" i que és "coherent" amb la seva "política en altres territoris d'ultramar". "L'autodeterminació importa més que la integritat territorial. El poble de Gibraltar ha expressat de manera repetida i aclaparadorament el seu desig de romandre sota sobirania britànica", va assenyalar una portaveu del ministeri britànic d'Afers Estrangers.

Cargando
No hay anuncios

Les fonts diplomàtiques espanyoles s'han referit a les diferents resolucions i declaracions de l'Assemblea General de l'ONU que han anat formant doctrina, al seu entendre, sobre la descolonització de Gibraltar, inclòs en la llista de territoris sotmesos a descolonització des del 1963.

La situació colonial de Gibraltar "afecta la unitat nacional i la integritat territorial d'Espanya", sent incompatible amb la resolució 1.514 del 1960 sobre descolonització general. D'aquí dedueix el govern espanyol, afegeixen les fonts, que en el cas de Gibraltar l'ONU no ha reconegut el dret d'autodeterminació. Per això, les negociacions en matèria de sobirania corresponen només als governs d'Espanya i el Regne Unit, i Gibraltar, seguint aquest criteri, no té res a dir-hi.

Cargando
No hay anuncios

Això no impedeix que en aquestes negociacions es tinguin en compte els interessos de la població de Gibraltar, i només Nacions Unides "podrà decidir quan s'ha completat el procés de descolonització" i, per tant, fins a aquest moment el penyal és a la llista d'aquest organisme internacional de territoris dependents, han afegit les fonts. Han citat la resolució 2.070 de la XX Assemblea General del 1965, que convida el govern d'Espanya i el Regne Unit a iniciar sense demora converses sobre la sobirania de Gibraltar.