Política06/03/2017

Anticorrupció assenyala Gordó com el controlador polític del 3%

L'exconseller de Justícia, que actuava com a superior jeràrquic del tresorer de CDC, va participar en la manipulació d'almenys cinc concursos, segons la Guàrdia Civil i la Fiscalia

Manuel Altozano
i Manuel Altozano

BarcelonaLa Fiscalia Anticorrupció puja un graó més en l’escalafó de Convergència i assenyala que va ser l’exgerent del partit, exconseller i actual diputat de Junts pel Sí Germà Gordó qui exercia el control polític de la presumpta trama corrupta per cobrar el 3% de les adjudicacions d’obra pública. Fins ara, Anticorrupció assenyalava el tresorer, Andreu Viloca, com a màxim responsable. Però el nom de Gordó està implicat, segons ha pogut saber l’ARA, en cinc de les licitacions investigades, totes en l’època en què Gordó era secretari del Govern. El ministeri públic li atribueix els delictes de suborn, tràfic d’influències, prevaricació, finançament il·legal, blanqueig de capitals i malversació de fons públics.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La investigació sospita de Gordó després d’analitzar documents dels principals implicats en la trama, en els quals figura l’exconseller. La fiscalia assegura que la tasca política de Gordó no explica els nombrosos contactes amb empresaris que tenia, per això l'assenyala com la figura política necessària per a la trama de finançament irregular.

Cargando
No hay anuncios

Segons la investigació, Gordó va ser determinant en l’adjudicació de les obres del Consorci d’Educació de Barcelona i la millora del dic est del Port. A l’agenda de Xavier Tauler, exdirectiu de la constructora Copisa, intervinguda després de la seva detenció l’octubre del 2015, hi consta una reunió suposadament celebrada amb Gordó. La cita apareix literalment així: “Germà: Obra Port 40M / Consorci Enseny”. Copisa, dins la UTE -unió temporal d’empreses- amb altres constructores, va resultar adjudicatària dels dos concursos. A canvi, la constructora hauria abonat a les fundacions de CDC CatDem i Fòrum Barcelona 150.000 euros en dos pagaments.

Gordó també hauria intervingut, segons la investigació, en l’adjudicació a la constructora Pasquina de dos contractes més d’obra pública per 9,3 milions d’euros en diversos municipis. En una de les agendes intervingudes a la seu d’Infraestructures.cat, els agents hi van trobar una anotació amb una reunió de l’exconseller amb l’apoderat d’aquesta empresa, Humberto López Vilalta, datada l’11 d’abril del 2011.

Cargando
No hay anuncios

Tres anys després, un cop es van adjudicar els dos concursos a favor de Pasquina, quatre de les empreses del seu principal accionista, Félix Pasquina Oliver, van donar a la CatDem la quantitat total de 149.000 euros, segons l’Agència Tributària.

El túnel de les Glòries

Cargando
No hay anuncios

La fiscalia i la Guàrdia Civil també troben el rastre de Gordó en el concurs dels túnels de la plaça de les Glòries. Els investigadors l’acusen d’acordar, conjuntament amb Antoni Vives, extinent d’alcalde de Barcelona durant el mandat de Xavier Trias, l’adjudicació a dit de l’obra a una UTE de la qual formava part Copisa. L’adjudicatària, segons les investigacions, no tenia capacitat tècnica per dur-la a terme, cosa que hauria provocat enormes retards i increments de costos d’almenys el 50%.

La pista que permet arribar a aquesta conclusió és una altra anotació en l’agenda de Tauler, que no cita Gordó. “Reunió amb Còrsega per presentar UTE Comsa-Copisa-B. Arnó”, en referència a l’antiga seu de CDC. La recerca conclou que la manipulació del concurs es va fer a canvi d’una nova donació de 25.000 euros de Copisa a la CatDem.

Cargando
No hay anuncios

La investigació que dirigeix el titular del jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell, Josep Bosch, apunta al fet que els favors de les constructores a favor de qui va manipular els concursos públics no només es traduïen en donacions a fundacions de CDC. També incloïen regals personals a qui, segons la Guàrdia Civil i la fiscalia, era la persona que, de facto, exercia el control polític de les adjudicacions, així com a altres càrrecs implicats.

Una de les proves que tenen per sustentar-ho és la invitació a una jornada de caça de Josep Maria Bassols, delegat a Catalunya d’Oproler, contractista implicat en el cas: “Benvolgut Germà: Davant el nou any i els nous reptes que has assumit, et desitjo el millor. […] Quan tinguis clara l’agenda queda pendent de confirmar un 'ojeo' -cacera de perdius- a la Ventosilla (Toledo) per al 14 febrer. Ja està coordinada llicència i estris, així com desplaçament i estada. [...] Salutacions cordials. Josep Manel Bassols”.

Cargando
No hay anuncios

L’oferta a l’exconseller per assistir a la cacera de Toledo -la investigació no aclareix si finalment hi va anar- apareix relacionada amb les obres de l’Institut Lluís de Peguera, a Manresa, adjudicada a Oproler, en una UTE amb Grup Soler. La persona de contacte de la constructora era l’extresorer Viloca, al qual van convidar a un partit de futbol entre el FC Barcelona i el Reial Madrid celebrat el 7 d’octubre del 2012. Però la vigília de l’obertura de les ofertes econòmiques del concurs, en l’agenda de Viloca hi consta una reunió amb Gordó, al qual es refereix com a “GG”. La direcció d’Oproler, en canvi, es referia a Gordó com a “Gregorio” o “Gerardo”. La investigació assenyala que, per pactar l’adjudicació d’aquesta obra, el president de la constructora, Sergio Lerma, i un directiu del grup Soler (l’altra adjudicatària) van participar en una reunió al Palau de la Generalitat.

Tot i que les investigacions de la Guàrdia Civil el situen al centre de la trama del 3%, Gordó defensa la seva innocència. “Mai m’han demanat res il·legal ni he fet res il·legal”, va afirmar ahir en declaracions a l’ARA el diputat, que manté la seva agenda pública i participa amb normalitat tant en els actes del Partit Demòcrata (PDECat) com en les comissions i plens del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

El PDECat pren distància amb el cas

En ple allau d’informacions sobre el cas 3% i en la mateixa setmana que Fèlix Millet i Jordi Montull declararan pel cas Palau, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va marcar distàncies amb les presumptes irregularitats que afecten CDC. En un discurs contundent, Pascal va subratllar que ella només pot parlar pel PDECat -“un partit que pot donar mostres molt clares i contundents que s’estan fent les coses ben fetes”- i va afirmar que “la corrupció és una pràctica indesitjable que fa fàstic”. A més, va avançar que seran “taxatius” si algun dia apareixen irregularitats relacionades amb el nou partit. Segons fonts presents a la reunió del comitè nacional del PDECat ahir, Pascal va subratllar també de portes endins que cal que el Partit Demòcrata sigui un partit que es mostri “contundent” contra la corrupció.