DRET A DECIDIR
Política15/04/2013

Germà Gordó: "Una consulta només serà possible si hi ha acord amb l'Estat"

El conseller de Justícia creu que no cal anar "espitats i neguitosos", perquè hi ha la possibilitat d'ajornar la consulta

Agències
i Agències

BarcelonaEl conseller de Justícia, Germà Gordó, ha assegurat aquest dilluns que una consulta "només serà possible si hi ha realment un acord amb l'Estat". En un esmorzar col·loqui al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, el conseller ha argumentat que no veu la manera de celebrar una consulta sobre el futur de Catalunya si no hi ha prèviament un acord amb el govern espanyol, i ha posat com a exemple la possibilitat que l'Estat porti al Tribunal Constitucional (TC) la llei de consultes o una eventual convocatòria. "Se'm fa difícil veure-ho", ha conclòs. D'altra banda, Gordó ha opinat que no cal anar "espitats i neguitosos" per convocar la consulta, i ha recordat que l'acord amb ERC preveu la possibilitat d'ajornar-la.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El titular de Justícia ha opinat que, en aquests moments, "sembla difícil" un acord amb el govern espanyol per orquestrar una consulta, atès que "els punts de partida estan molt, molt allunyats", ha subratllat, i no es veu "un punt de trobada possible", ha conclòs. "Ara tots partim de determinats marcs conceptuals", ha sostingut Gordó, que creu que per arribar a un acord és necessari que les dues parts "busquin altres marcs" des dels quals entendre's.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, el conseller s'ha mostrat convençut que existeix "espai suficient per arribar a un acord per fer la consulta", i ha animat a no deixar-se portar per les dificultats, perquè l'obligació de l'executiu català és "seguir amb el diàleg a Catalunya i amb el govern de l'Estat", ha remarcat.

"El diàleg és absolutament bàsic", ha reiterat Gordó, que a preguntes d'un dels assistents a la conferència ha lamentat que "tant de bo" el govern [espanyol] hagués ofert un acord en matèria financera a Catalunya, però "ni tan sols això".

Cargando
No hay anuncios

Preguntat per si creu que hi ha una guerra bruta orquestrada per l'Estat per frenar el procés sobiranista a Catalunya, Gordó ha mantingut que, com a punt de partida, un conseller hauria de creure que no existeix, però ha afegit: "Jo també tinc els peus a terra". En aquesta línia, ha precisat: "No hi ha cap prova [de guerra bruta], però sí, molts indicis".

En el torn de preguntes, el conseller s'ha referit a la dimissió del fiscal superior de Justícia de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per defensar una consulta legal, i ha afirmat que les seves declaracions demostren que "coneix la realitat catalana, sap que la consulta s'ha de fer" i que és "possible" jurídicament.

Cargando
No hay anuncios

Per Gordó, la reacció contra Rodríguez Sol, a qui la Fiscalia General va obrir un expedient per destituir-lo, "no va ser oportuna a Madrid", i s'ha mostrat esperançat que la persona que el rellevi tingui "els tres requisits" que complia el dimitit: honradesa, professionalitat i coneixement de la realitat catalana.

Al titular de Justícia també se li ha preguntat per la corrupció i sobre si creu que és suficient la decisió d'Oriol Pujol de delegar les seves funcions arran de la seva imputació. En aquest aspecte, Gordó ha defensat que els partits i institucions catalanes estan "fent el necessari", com ho demostra l'"èxit" de la cimera convocada pel president Artur Mas. Tanmateix, ha admès que les mesures adoptades contra la corrupció "segurament han arribat una mica tard" i, "des de l'autocrítica", ha apostat per estendre-les a la resta de la societat.

Cargando
No hay anuncios

El conseller ha desgranat les línies mestres de la seva gestió al capdavant de la conselleria, que passen per la modernització de l'administració de justícia, i s'ha mostrat partidari d'emprendre les reformes legislatives necessàries perquè el coneixement del català sigui un requisit i no només un mèrit, com actualment, per accedir a l'administració de justícia.

"És exigible el coneixement dels dos idiomes oficials de Catalunya", ha recalcat Gordó, que també ha apel·lat al "compromís personal" dels operadors jurídics amb la llengua catalana.