INTERNACIONALITZACIÓ DEL PROCÉS
Política24/12/2013

La Generalitat trasllada de Nova York a Washington el seu delegat als Estats Units

El Govern busca teixir una relació política més fluida i intensa amb l'administració nord-americana

Oriol March
i Oriol March

Barcelona.Un dels esculls que haurà d'esquivar el procés sobiranista són les reticències que hi ha en sectors de la comunitat internacional al voltant de la constitució d'un estat català. El Govern treballa de manera discreta -els contactes internacionals transcendeixen poc- per teixir complicitats i fer arribar la carpeta catalana a les principals cancelleries del món. És en aquest context que s'emmarca la decisió de la Generalitat de traslladar de Nova York a Washington el delegat als Estats Units, Andrew Davis -ho és des del 2008-, segons ha pogut saber l'ARA. El component polític del moviment que prepara la Generalitat és substancial: Washington és la capital dels EUA, on es prenen decisions polítiques d'abast mundial i on tenen la seu el Congrés, el Senat i els grans lobis i think tanks del país.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La idea és tenir una relació fluida amb les autoritats nord-americanes, en consonància amb el procés", diuen fonts governamentals consultades per aquest diari i que confirmen la notícia. La idea que té Artur Mas és mantenir l'actual seu a Nova York com a epicentre "cultural i econòmic" de la representació catalana als EUA i dotar de "molt més pes polític" la de Washington, on ja hi ha una oficina d'ACCIÓ dedicada a la promoció econòmica i que ara tindrà més espai. "La delegació de Nova York, de fet, és l'única que no és a la capital del país", apunten. La Generalitat disposa de delegacions de tipus polític a Londres, París, Brussel·les i Berlín.

Cargando
No hay anuncios

Interès nord-americà

"El procés no es viu amb la intensitat que es fa en països veïns, perquè els nord-americans no tenen interessos directes a Catalunya, però és obvi que hi estan interessats des de la perspectiva europea", assenyalen fonts governamentals, que asseguren que l'administració nord-americana "està a l'espera" de pròxims moviments en el flanc català i de les respostes que arribin d'Espanya. "A partir d'ara, la relació serà més diària", assenyalen a l'executiu, on qualifiquen de "neutral" l'actitud del departament d'Estat, amb qui es manté un contacte continuat.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la geopolítica actual és més multipolar que al segle passat, els EUA segueixen mantenint un pes decisiu en el panorama internacional i poden decantar l'èxit -o fracàs- del procés amb la posició que mantinguin en aquest assumpte, tal com es va veure amb el cas de Kosovo. És per això que els experts del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) dediquen uns paràgrafs del seu informe Internacionalització de la consulta i del procés d'autodeterminació de Catalunya al paper de l'administració americana.

"L'exercici d'autodeterminació no deixa d'entendre's com un procés inherentment desestabilitzador, sobretot si és unilateral", sosté el document dels assessors del Govern, que només identifica en Israel la possibilitat de reconeixement quasi immediat del nou estat. L'interès català per fer forat als Estats Units ja ve des de l'època en què governava Jordi Pujol, rebut per George Bush pare el febrer de l'any 1990. Mas va fer el seu segon viatge com a president de la Generalitat a Massachusetts, un estat en què el president s'emmiralla. "Vull que Catalunya sigui el Massachusetts d'Europa", va proclamar des del congrés que Convergència va celebrar el març del 2012 en el context d'uns Estats Units d'Europa que semblen, ara per ara, llunyans.

Cargando
No hay anuncios

Davis tindrà a partir del gener -el mes en què es farà el trasllat- el repte de situar el procés cap a l'estat propi a l'agenda i sumar complicitats en un país que pot decantar la balança del reconeixement -o no- d'una Catalunya independent.

Andrew Davis, un delegat que es defineix com a "català d'adopció"

Cargando
No hay anuncios

Va arribar ben jove a Catalunya sense cap voluntat de quedar-s'hi una temporada llarga i, al cap de tres setmanes de trepitjar terres catalanes, es va enamorar de qui avui és la seva dona. "Sempre diu que és català d'adopció i que és un orgull poder treballar per al Govern", asseguren des del seu entorn. Andrew Davis, nascut a Boston el 1973 però que ha viscut més anys a Filadèlfia que no pas a la seva ciutat natal, és delegat de la Generalitat als Estats Units des del desembre del 2008, quan el va nomenar el tripartit per posar-se al capdavant de la nova delegació catalana a Nova York. Davis és doctor en filosofia per la Universitat de Nottingham (Regne Unit) i té un màster en relacions internacionals per la Universitat Johns Hopkins (Washington DC), amb l'especialització d'economia internacional i estudis europeus. El delegat va arribar a ser secretari de la junta de l'Ateneu Barcelonès, i des de la delegació de Nova York també ha coordinat les oficines que ACCIÓ -destinada a la promoció econòmica- té a Mont-real (Canadà), Miami i Sillicon Valley (a més de Washington i Nova York), i a Mèxic. Els tres països nord-americans són de la seva competència.