La Generalitat demana ara rebaixar la condemna a Vivet perquè és "excessiva"
Reclama que el militant de la Forja i de Guanyem Badalona no hagi d'entrar a la presó malgrat demanar-li una pena de gairebé cinc anys durant el judici
BarcelonaDesprés de demanar durant el judici quatre anys i nou mesos de presó per a Marcel Vivet, la Generalitat ha presentat aquest dimarts un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la condemna de cinc anys que l'Audiència de Barcelona va imposar a l'activista. Ara el Govern la considera "desproporcionada". Tot i les crítiques que va rebre en aquell moment per part de col·lectius independentistes, la Generalitat va descartar rebaixar l'acusació contra Vivet o retirar-se de la causa. Amb el recurs, el Govern intenta que Vivet no entri a la presó. Concretament, l'activista està condemnat per tres delictes: desordres públics –dos anys de presó–, atemptat contra un agent de l'autoritat –3 anys– i lesions lleus –una multa–. El Govern demana ara rebaixar la pena d'atemptat a l'autoritat dels tres anys als sis mesos de presó, argumentant que així aconsegueix l'equilibri entre no deixar sense protecció l'agent ni Vivet.
Com que en el delicte de desordres públics no hi ha cap víctima que sigui un servidor públic, l'executiu no es mulla i afirma que no els correspon acusar Vivet per això. Així, el Govern ha passat de demanar gairebé cinc anys de presó per a Vivet no fa ni set mesos, a exigir que es rebaixi la pena a només sis mesos. Què ha canviat en aquest temps? Les proves segueixen sent les mateixes: tant l'acusació de la Generalitat com la de la Fiscalia –que demanava 5 anys– es basaven en la versió policial, segons la qual Vivet, en la manifestació contra Jusapol l'any 2018, va colpejar amb el pal d'una bandera un agent dels antiavalots. Un objecte que ara el Govern, per justificar la rebaixa, diu que no era perillós. Amb tot, l'activista es va declarar innocent, però diversos agents el van identificar i el tribunal els va donar plena credibilitat. De fet, Vivet mai va deixar d'assegurar que era innocent, ni quan el Govern li va oferir abans del judici una rebaixa de l'acusació si confessava.
"Ja no hi ha res a fer"
"Gest superficial". Així veu Marcel Vivet el recurs de la Generalitat contra la seva sentència, un moviment que considera que arriba "molt tard". De fet, no hi té gaires esperances posades, ja que assegura que "no hi ha res a fer" en el seu cas. "No hauríem d'haver arribat aquí", diu Vivet en declaracions a l'ARA, i sentencia que, més que "intentar arreglar" la seva situació, l'executiu "s'hauria de centrar en intentar que no torni a passar". La defensa de l'activista també ha presentat un recurs, i el mateix Vivet avisa que acudiran fins a l'última instància. És a dir, si el TSJC no rectifica la sentència, aniran al Suprem.
Canvi de cicle
A què es deu la rectificació del Govern? Segons fonts d'Interior, amb l'arribada del nou conseller, Joan Ignasi Elena, també ha arribat un canvi de criteri en aquest àmbit que se seguirà amb altres causes similars. Així, des del departament –ara en mans d'ERC tot i que Elena sigui independent– emmarquen aquesta acció en una forma diferent d'actuar respecte a l'anterior equip d'Interior, format per Junts. També lliguen la mesura al preacord amb la CUP. De fet, els cupaires han beneït el recurs, afirmant que és un "primer pas", tot i insistir que cal acabar amb totes les acusacions particulars. També han deixat dit, però, que la mesura arriba gràcies al seu acord amb ERC. Qui també s'adjudica part de mèrit és Junts, ja que fonts del partit apunten que han reclamat amb insistència que es materialitzés el recurs i recorden que va ser l'exconseller Miquel Sàmper qui va posar la primera pedra. Sigui com sigui, els tres partits reivindiquen la part que els toca d'una mesura que el mateix implicat, Marcel Vivet, diu que arriba tard i malament.