El president de l'Aragó: "Som els més interessats a treballar perquè la desconnexió no es produeixi mai"
Javier Lambán s'ofereix com a mediador entre Catalunya i l'Estat per resoldre el xoc institucional pel procés sobiranista
BarcelonaEl president del govern de l'Aragó, Javier Lambán (PSOE), ha assegurat aquest dilluns després de reunir-se amb el seu homòleg català, Carles Puigdemont, que "no és comprensible" que les dues comunitats no tinguin una relació fluïda. "No és comprensible que no hi hagi col·laboració i capacitat per resoldre diferències", ha apuntat el dirigent socialista, que ha assenyalat que la seva comunitat és la "primera interessada" que no es produeixi la "desconnexió" de Catalunya respecte de l'Estat.
"Tots els espanyols de bé estem preocupats", ha indicat Lambán, que l'octubre del 1977 va ser a la plaça de Sant Jaume durant el retorn de Josep Tarradellas com a president de la Generalitat. "Jo vaig estudiar aquí", ha apuntat el president de la comunitat, que ha assegurat que fa temps que s'ha ofert per "fer de pont" entre Catalunya i la resta d'Espanya. "Em sento particularment capacitat per fer-ho", ha reiterat. "Són comprensibles els recels de la Generalitat", ha apuntat, al mateix temps que ha demanat una "oportunitat" per trobar un "reacomodament" institucional.
Lambán, que ha regalat a Puigdemont un document facsímil del testament de Peronella –que va dur a la creació de la Corona d'Aragó–, ha avançat que hi haurà reunions entre conselleries dels dos governs per desencallar aspectes culturals i relacionats amb els recursos hidrològics. "Els béns culturals [de la franja oriental de l'Aragó] han de tornar", ha apuntat el president de la comunitat.
Lambán s'ha reunit aquest matí amb els responsables del Port de Barcelona, amb qui l'Aragó té un acord en termes logístics. "Volem tenir una bona connexió amb el corredor mediterrani i amb l'Atlàntic", ha determinat el president aragonès, que l'any passat va arrabassar al PP la presidència de la comunitat.
Els independentistes i la investidura
Lambán s'ha posicionat en contra que el PSOE vagi a buscar el suport de Convergència i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol. "A Madrid hi ha d'haver un govern amb el suport de partits que tinguin clara la posició sobre Catalunya. Una investidura propiciada per CDC i ERC no hauria de ser acceptada", ha indicat.
El "ridícul" del LAPAO
El president aragonès ha reconegut que la comunitat va fer el "ridícul" més "espantós" d'Espanya amb la polèmica pel LAPAO i el LAPAPYP –noms imposats pel PP al català que es parla en territori veí–, i ha indicat que "aquestes denominacions ja no existeixen".
Primera trobada amb un homòleg autonòmic
Es tracta de la primera reunió entre el nou president de la Generalitat i un homòleg autonòmic. Puigdemont va coincidir ahir al vespre per primera vegada des que és al càrrec amb el rei Felip VI, i està a l'espera que hi hagi un nou president a Madrid per iniciar el diàleg amb les institucions espanyoles pel procés sobiranista.