La Generalitat obrirà aquest any sis noves delegacions a l'exterior

Per primer cop hi haurà delegats a l'Àsia i es reforça la presència a l'Àfrica

BarcelonaEnmig de la pressió del jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona i sota la lupa del Tribunal de Comptes, però l'acció exterior de la Generalitat continua. La consellera Victòria Alsina ha presentat aquest dilluns l'estratègia del Govern a l'exterior, que inclou l'obertura de sis noves delegacions a l'estranger aquest 2022. Un desplegament que suposa, entre d'altres, l'arribada per primer cop de delegacions de la Generalitat a l'Àsia.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, el pla del departament pretén obrir noves delegacions a Andorra, el Brasil, el Senegal, Sud-àfrica, Corea del Sud i el Japó, cosa que suposaria passar de les 14 delegacions actuals a un total de 20. D'aquesta manera, Exteriors estrena presència a l'Àsia amb seus a Seül (Corea del Sud) i Tòquio (el Japó) i reforça la de l'Àfrica, on la delegació de Tunísia es trasllada a Rabat (el Marroc) i se n'obren dues de noves, a Dakar (el Senegal) i Pretòria (Sud-àfrica). La tria dels nous delegats es farà per concurs públic.

Cargando
No hay anuncios
Delegacions de la Generalitat a l’exterior

En el seu discurs davant de representants del cos consular de Barcelona, Alsina ha defensat que el nou pla del departament suposa "un abans i un després en l'acció exterior de la Generalitat", i ha subratllat que comporta "una mala notícia" per a tots aquells que no volen que Catalunya tingui "veu pròpia" al món. "Per a una nació com Catalunya fer acció exterior és imprescindible", ha subratllat, i ha explicat que l'objectiu és fer saber al món que Catalunya és "un soci fiable, excel·lent en molts àmbits, i solidari". "Que tothom sàpiga què volem ser", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

El Govern preveu que l'obertura més immediata sigui la de la delegació del Senegal i que també es posi en marxa aviat la d'Andorra. Totes requeriran un informe previ del ministeri d'Exteriors. Des del departament, però, es confia que el govern espanyol no hi posi impediments, ja que l'acció exterior forma part de les competències de la Generalitat.

Noves oficines i l'estrena dels enviats especials

Més enllà de les noves delegacions, Exteriors preveu l'obertura de noves oficines –extensions de delegacions ja existents, que permeten reforçar la presència en ciutats clau– a Irlanda, Eslovènia i el Quebec, i la creació de la figura de l'enviat especial, que tindran assignades missions concretes i que aquest 2022 s'enviaran a Polònia i a Escòcia, en aquest cas amb la celebració d'un nou referèndum com a teló de fons.

Cargando
No hay anuncios

El pla, presentat aquest dilluns per Alsina, aparca de moment la creació d'una delegació a Austràlia, que –com la del Senegal i el Japó– havia anunciat la tardor del 2020 l'anterior conseller d'Exteriors, Bernat Solé. Fonts del departament sostenen que ara mateix aterrar a Oceania no és una prioritat tot i que no descarten incloure-la en una futura ampliació de les delegacions.

La reconfiguració del pla d'Exteriors de la Generalitat ha implicat també, tal com ha avançat l'ARA, relleus al capdavant d'algunes delegacions. En concret, el departament que lidera Alsina ha decidit prescindir dels representants a l'Argentina, David Poudevida –cessat dimarts passat–, i al Regne Unit, Sergi Marcén, tots dos designats quan la conselleria estava en mans d'ERC.

Cargando
No hay anuncios