La Generalitat estudia rebaixar l'acusació contra 'els nou de Lledoners'

Aquest dimarts ha començat el judici contra els activistes, tres dels quals s'enfronten a penes de fins a set anys de presó

Part dels nou de Lledoners durant la concentració de suport a les portes dels Jutjats de Manresa
02/11/2021
3 min

BarcelonaEl judici contra els nou de Lledoners, acusats de delictes de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions per la mobilització contra el trasllat dels presos polítics a Madrid el gener del 2019, ha arrencat aquest dimarts als jutjats de Manresa amb la incògnita de quina serà la posició final de la Generalitat. El Govern demana fins a quinze mesos de presó per a tres d'ells –la Fiscalia eleva la petició fins als set anys–, però això pot canviar aquest dimecres, quan es presentaran els escrits de conclusions finals i el judici quedarà vist per a sentència. Segons ha pogut saber l'ARA, l'executiu estudia rebaixar les acusacions per als tres activistes per reduir-ne la pena privativa de llibertat. De fet, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja ha afirmat aquest dimarts que l'executiu estava revisant la seva posició en aquesta causa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si finalment és així, és previsible que se segueixi la política aplicada des de l'arribada de Joan Ignasi Elena al departament d'Interior, que és limitar les acusacions als delictes d'atemptat contra l'autoritat i lesions –per no deixar de protegir els Mossos d'Esquadra– i deixar de banda el delicte de desordres públics. El Govern ja ho va fer en el cas de Marcel Vivet, tot i que llavors no va demanar la rebaixa fins que va arribar la sentència. En el cas dels nou de Lledoners, la Generalitat demana per a tres dels activistes sis mesos de presó per desordres públics, sis més per atemptat i tres més per lesions. Amb una acusació només per atemptat i lesions, per tant, la pena sol·licitada quedaria en nou mesos de privació de llibertat.

"A bona hora", respon en declaracions a l'ARA l'advocada d'Alerta Solidària que defensa els acusats, Eva Pous, sobre aquesta hipòtesi. Des d'Alerta Solidària admeten que tenien constància que podia arribar aquest moviment del Govern, però afegeixen que no saben si s'acabarà fent efectiu. Pous, de fet, afirma que ningú els ha contactat en les últimes hores. La lletrada critica que l'advocat del Govern ha sigut molt "vehement" en molts interrogatoris, també en el judici, i considera que la Generalitat no hauria ni d'haver formulat l'acusació.

En la primera sessió del judici aquest dimarts ningú ha identificat els nou activistes com a autors de les lesions a membres dels Mossos d'Esquadra, ni tan sols els mateixos agents lesionats. Tampoc cap dels policies ha aconseguit assenyalar qui va fer les barricades, un dels motius pels quals els sis encausats restants estan acusats de desordres públics per part de la Fiscalia, que demana per a ells tres anys de presó. De moment, doncs, un judici amb més incògnites que certeses i en què l'únic que han pogut verificar els agents és que tres dels nou activistes –els que estan acusats d'atemptat contra l'autoritat-– estaven a primera fila en el moment que van ser agredits.

"Ningú ha vist res", resumeix Pous, que afegeix que això ja va passar en la instrucció i que "és absurd que nou persones hagin tingut durant tres anys una vida en parèntesi perquè algú volia que se celebrés aquest judici". "No s'han aportat fets nous, però, en canvi, han mantingut les acusacions", denuncia. A l'espera del que passi aquest dimecres al jutjat de Manresa, de moment no s'ha pogut aclarir del tot què va passar als voltants de la presó de Lledoners l'1 de gener del 2019. Aquell dia els presos polítics van ser traslladats a Madrid per assistir al judici del Procés i es van produir mobilitzacions al voltant del centre penitenciari. Tres agents dels Mossos van resultar ferits: un va patir lesions als genitals, un altre a la mà i un tercer a la mà i a les cervicals.

Segons ha pogut saber l'ACN, un dels mossos ferits que ha declarat aquest dimarts és un dels agents que aniran a judici per l'agressió racista a Sant Feliu Sasserra l'any 2019. Durant el judici, un dels advocats de la defensa ha intentat fer preguntes a l'agent sobre aquest aspecte, però la jutge ha tallat el lletrat al considerar que el que se li estava preguntant no tenia a veure amb la causa que s'està jutjant.

stats