La Generalitat enviarà per primer cop a casa les butlletes de tots els partits que concorrin a les eleccions

Finalment no hi ha haurà franges horàries obligatòries per anar a votar i només seran recomanades

El president de taula fa l'obertura d'una mesa electoral a la localitat biscaïna de Durango, amb totes les mesures de seguretat davant la pandèmia del coronavirus
Quim Bertomeu / Mireia Esteve
16/12/2020
3 min

BarcelonaPer primer cop, de cara al 14 de febrer tots els catalans rebran a casa una única carta amb les butlletes de tots els partits que participaran en les eleccions. L'objectiu és que el dia de la votació els ciutadans puguin portar el vot preparat de casa i el tràmit al col·legi electoral sigui més àgil i s'evitin al màxim les aglomeracions en un context de pandèmia. En concret, cada votant rebrà a casa un sobre amb la papereta de tots els partits i l'explicació de les mesures excepcionals que, a causa del covid, hi haurà en aquests comicis. La Generalitat ja ha demanat l'autorització a la Junta Electoral perquè hi acabi de donar llum verda. És una mesura que el Govern i els partits van tractar aquest dimarts en una trobada discreta al Parlament, segons han explicat a l'ARA fonts coneixedores de la reunió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els ciutadans ja reben normalment butlletes a casa, però no totes, sinó només les dels partits que s'ho poden permetre. A més, no ho fan a través d'una única tramesa, com passarà aquesta vegada, sinó que reben un sobre de cada partit amb la propaganda electoral respectiva. Ara en rebran un de la Generalitat amb totes les butlletes i sense propaganda. Això sí, els partits, si ho consideren oportú, podran continuar enviant un sobre propi. Així, continuarà pendent el repte de posar-se d'acord algun dia per enviar tota la propaganda conjunta. Fa molts anys que es debat la possibilitat, perquè té un cost molt elevat per a les seves campanyes –pot arribar a costar un milió d'euros–, però mai s'han acabat de posar d'acord.

A la trobada discreta de dimarts també es van abordar altres qüestions. Finalment, les franges horàries per votar als col·legis no seran obligatòries i la gent podrà anar-hi a l'hora que vulgui. Tot i això, sí que es faran recomanacions. És a dir, la Generalitat recomanarà que els col·lectius vulnerables hi vagin a una determinada hora, els ciutadans en quarantena a una altra i la resta de població a una de diferent, però no serà obligatori per les complicacions legals que comporta. A més, es va decidir que els ciutadans no podran descarregar les butlletes per internet, com s'havia estudiat en un principi. Fonts del Govern argumenten que, amb l'enviament per correu ordinari de totes les butlletes, ja es garantirà que tothom hi tingui accés.

15 de gener: data clau

També es va acordar que es limitarà el nombre d'apoderats que els partits podran enviar als col·legis –també per evitar aglomeracions– i es va ratificar que el 15 de gener, amb els indicadors epidemiològics a la mà, serà la data clau per acordar si finalment els comicis es poden celebrar el 14 de febrer o s'han de deixar per a més endavant. La Generalitat sempre s'ha mostrat convençuda que les eleccions es podran fer, però ha dissenyat un quadre amb nou escenaris que determinaran, depenent de la situació de la pandèmia, si es donen les condicions per votar. En set d'aquests escenaris es preveu votar i només en dos, en cas de que la situació s'agreugi molt, es posposaria la votació.

Dimarts el Govern i els grups també van arribar a un altre pacte: si finalment s'arriba al consens de que cal posposar els comicis, sempre es prendrà la decisió fixant una data alternativa. És a dir, en cap cas es podran suspendre les eleccions sine die. La decisió final serà de la Generalitat, però la prendrà havent reunit abans la taula de partits que Govern i grups van crear el 4 de desembre per abordar l'organització de les eleccions. A la trobada discreta de dimarts al Parlament també es va dir que aquesta taula es tornaria a reunir el dilluns 21 de desembre.

"El dia 22 signaré"

Com que el 14 de febrer seran les primeres eleccions amb pandèmia, el tema de si es podrà votar o no és molt present en el debat polític. Aquest dimecres ha tornat a sortir a la sessió de control al Govern que s'ha fet al Parlament. El líder del PP, Alejandro Fernández, ha criticat que l'executiu no és prou clar assegurant que els comicis es faran. El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha intentat esvair qualsevol dubte i ha recordat que el 21 de desembre la legislatura quedarà dissolta i que l'endemà, per la seva condició de president substitut, convocarà les eleccions: "El dia 22 signaré el decret de convocatòria".

stats