Tribunals

La Generalitat desvincula JxCat de CDC per poder-se personar en el cas 3%

L'Audiència Nacional va rebutjar que el Govern sigui part de la causa perquè hi ha dirigents del partit "hereu" de Convergència

Agents de la Guàrdia Civil durant un escorcoll a la seu de CDC.
3 min

BarcelonaL'Audiència Nacional va rebutjar fa un parell de setmanes que la Generalitat acusi Convergència en el cas 3%, amb l'argument que hi ha dirigents del "partit directament hereu" dins el Govern, en al·lusió a Junts per Catalunya. Doncs bé, l'executiu de Pere Aragonès ha presentat un recurs a aquesta decisió en què desvincula el partit de Carles Puigdemont de Convergència i insisteix que la Generalitat es pugui personar en una de les peces separades del cas 3% i que té a veure amb el desviament de diners de TV3 a través de la productora Triacom per finançar el partit fundat per Jordi Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els serveis jurídics de la Generalitat, en el recurs davant de l'Audiència Nacional, diuen que sí que poden ser part del procediment perquè actualment la coalició de l'executiu està formada per Esquerra i Junts, un partit que tot i tenir dirigents exconvergents no és CDC, argumenten. "El Govern té intenció d'arribar fins al final per recuperar els diners", ha remarcat aquest dimarts en roda de premsa la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, quan li han preguntat per aquesta qüestió.

Segons va avançar aquest dilluns El Periódico, el representant de la Generalitat diu que és "erroni" considerar JxCat "hereu" de Convergència, ja que cap membre del govern actual hi té algun vincle. Ho defensa marcant una línia divisòria també entre JxCat i el PDECat, que es va fundar arran de la dissolució de CDC i que té la condició d'investigat en el cas 3% a l'Audiència Nacional al ser-ne "successor". Recorda que es van presentar per separat a les últimes eleccions al Parlament del 14 de febrer i, per demostrar que són dues formacions diferents, els serveis jurídics de la Generalitat fan referència a un acord de la junta electoral que va denegar a JxCat beneficiar-se dels drets electorals derivats del PDECat i de Convergència –se'ls va quedar la candidatura d'Àngels Chacón–. Un argument que, per a l'advocat de la Generalitat, prova que no hi ha vincle entre si.

A parer seu, també és un error "confondre" la institució de la Generalitat amb els partits polítics que la conformen: "No existeix tal identitat jurídica, l’administració de la Generalitat és totalment independent i aliena a qualsevol partit polític". JxCat sempre s'ha desvinculat de CDC, però dirigents d'ERC acostumen a parlar de forma recurrent de l'espai postconvergent per referir-se a Junts.

Pel que fa a la consideració del Govern com a perjudicat en el cas, argumenta que s'està investigant el desviament de fons a través de la productora Triacom, que és una de les principals productores de TV3 i, per tant, de la televisió que es finança amb les arques públiques catalanes. Considera que si es confirma durant el judici que hi ha hagut una presumpta venda de programes de la productora per "sobre" del preu a TV3 per beneficiar CDC, la Generalitat ha estat perjudicada i, per tant, s'ha de poder personar per reclamar una reparació.

La successió, sense concretar

El debat sobre la successió de Convergència és una discussió que ara com ara no està resolta als tribunals. Més enllà de la imputació del PDECat com a investigat a l'Audiència Nacional pel 3% per ser la "continuadora" de CDC, fins ara no se n'ha declarat hereu cap partit en una sentència judicial ferma. En el cas Palau, en què Convergència està condemnada a pagar un decomís de 6,6 milions d'euros pel finançament il·legal, l'Audiència Provincial –encarregada d'executar-la– ha decidit no reclamar-li ni a Junts ni al PDECat, malgrat la petició explícita de la institució del Palau de la Música –que és qui ha de rebre aquests diners–. L'argument del tribunal és que, com que CDC està en concurs de creditors, tot el que té a veure amb els seus actius i passius és competència "exclusiva" i "excloent" del tribunal del contenciós administratiu i, per tant, s'ha inhibit de la qüestió. No hi ha hagut recurs per part del Palau a aquesta decisió i, en l'estadi actual del concurs de creditors –a punt de tancar-se–, el més probable és que ningú pagui la totalitat dels 6,6 milions d'euros que havia de sufragar CDC.

stats