LA JUDICIALITZACIÓ DE LA POLÍTICA

La fiscalia descarta rebaixar l’acusació contra l’1-O

Les defenses dels presos polítics i exiliats rebutgen cap negociació

María José Segarra, candidata de la ministra de Justícia per a fiscal general de l'Estat
Aleix Moldes
09/07/2018
3 min

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha tancat el processament per rebel·lió contra els principals responsables de l'1-O, i la fiscalia es prepara per presentar sense rebaixes els escrits d'acusació. Ahir la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, va descartar demanar de moment penes menors per als presos polítics i per als exiliats. "Ara per ara no hi ha cap canvi", va remarcar, i va elogiar la tasca que els fiscals encarregats del cas han fet els últims mesos. Els líders de la suposada rebel·lió afrontarien, doncs, penes d'entre quinze i vint-i-cinc anys, a més de les que se'ls reclami per malversació. Segarra va negar que s'hagi plantejat la possibilitat d'arribar a un acord amb les defenses, tot i que els contactes amb els advocats són habituals. Ara bé, per si l'ús continu dels adverbis de la fiscal deixava dubtes –va subratllar que aquesta era la posició "de moment" i que "ara per ara" no hi havia canvis"–, fonts de les defenses rebutgen qualsevol tipus de negociació que passi per admetre els delictes de què se'ls acusa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No s'ha formulat cap escrit d'acusació, per la qual cosa no es pot parlar de cap rebaixa de res", va insistir Segarra en declaracions a la premsa des de Santander. "En el moment que tinguem trasllat per qualificar, o bé en la causa del Tribunal Suprem o bé en la de l'Audiència Nacional –on s'investiga el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, entre d'altres agents–, ja anirem posicionant-nos i explicarem les actuacions que durem a terme, però de moment no hi ha cap canvi respecte a la posició que ha mantingut la fiscalia", va sentenciar.

Divendres passat, en una entrevista a Vilaweb, l'advocat dels exconsellers Toni Comín i Meritxell Serret, Gonzalo Boye, advertia que arribar a un acord amb la fiscalia significaria "renunciar definitivament, per sempre, a la independència de Catalunya" i també "al dret de votar sobre la independència". Una opinió que han defensat durant el cap de setmana l'advocat de Carles Puigdemont, Jaume-Alonso Cuevillas, el d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, i el de Clara Ponsatí, Aamer Anwar.

"És com si un gàngster amb una arma i els teus fills com a ostatges et demana pactar", apuntava Anwar. "Mentre la meva opinió i la dels meus clients compti, aquí no es pacta res. Punt", afegia a Twitter Van den Eynde. I Cuevillas destacava que perquè hi hagués un pacte "s'haurien de reconèixer uns fets i conformar-se amb unes penes rebaixades". Una situació que els advocats no acceptaran, afegia, i que si plantegessin els polítics "seria una traïció al poble de Catalunya, que hi va deixar la pell l'1-O".

Mesures cautelars

Tot i que no s'han posicionat públicament, fonts de les defenses de Joaquim Forn i de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull consultades per l'ARA també han rebutjat una possible negociació amb la fiscalia per intentar arribar a un pacte abans del judici. "No tindria cap sentit que negociéssim per rebaixar de 25 a 15 anys de presó", explica una d'aquestes fonts. De fet, dins el sobiranisme hi ha el convenciment que la fiscalia tampoc tindrà incentius per negociar a la baixa: "Hauran de justificar la presó preventiva durant tants mesos". De fet, segons expliquen, els contactes de les defenses amb la fiscalia s'han limitat a reclamar, sense èxit, que s'acabin les mesures cautelars. Ara ja ningú dubta que els presos polítics continuaran tancats fins al judici.

Turull, Rull i Forn ja han sortit d'Estremera

Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn van iniciar ahir el trasllat des de la presó d'Estremera (Madrid) fins a Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada). Com van fer la setmana passada Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tots tres han fet nit al centre penitenciari de Valdemoro (Madrid) i avui dormiran a la presó de Zuera (Saragossa). Demà sortiran cap a Catalunya. Quan hi arribin s'haurà completat l'acostament de tots els presos polítics catalans. La setmana passada Dolors Bassa i Carme Forcadell també van deixar la presó madrilenya d'Alcalá-Meco i van ser ingressades a la de Puig de les Basses (Figueres). L'independentisme continua reclamant la llibertat dels presos polítics, que afronten possibles penes de fins a vint-i-cinc anys de presó.

stats