ENTREVISTA

Gemma Lienas: “La independència per si sola no serà un motor de canvi econòmic i social”

Gemma Lienas: “La independència per si sola no serà un motor de canvi econòmic i social”
08/08/2015
3 min
134
Regala aquest article

BarcelonaGemma Lienas serà la mà dreta de Lluís Rabell a Catalunya Sí que es Pot, tal com va avançar ahir l’ARA. L’escriptora i activista (Barcelona, 1951) és una aposta del cap de llista que genera consens entre els socis de la confluència, avalada per Podem, ICV, EUiA i Equo. Pròxima als ecosocialistes -va tancar la llista per Barcelona en les eleccions del 2012-, ara afronta el repte de ser número dos de la candidatura. Treballarà per combatre les desigualtats, una mirada social que ha impregnat la seva obra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què l’empeny a sumar-se al projecte de Catalunya Sí que es Pot?

Em fa molt feliç participar en aquesta llista d’esquerres perquè treballarà per la Catalunya social. La gent que em coneix sap que això m’interessa moltíssim. Intentaré aportar el meu granet de sorra al projecte perquè això sigui possible. I en el que a mi m’agradaria posar èmfasi és en la lluita contra les desigualtats, també les de gènere. Hi treballaré per poder revertir-les. És el que em motiva a estar en aquesta llista.

Què fa diferent aquesta candidatura d’altres per haver-la convençut?

El projecte vol precisament la construcció d’una Catalunya social. Això no vol dir que deixi al marge altres qüestions, però focalitza els esforços en aquesta prioritat. He invertit tota la meva vida a canviar les coses, i en els últims anys no només no han canviat sinó que han empitjorat. En Lluís Rabell em va dir que una de les coses que li interessaven de mi era la meva visió de gènere.

¿La via sobiranista no permet canviar Catalunya com vostè voldria?

És possible, però no ho sé. El que veig és que la proposta sobiranista, durant molt temps, no ha parlat del canvi social, que és el que em preocupa. Primer hem de dir quina Catalunya volem. I, per a mi, és imprescindible que les polítiques que s’apliquin no siguin de dretes, que siguin d’esquerres. Això no és incompatible amb el sobiranisme, però durant tot aquest temps he trobat a faltar moltíssim aquesta visió social. Les polítiques socials han de ser prioritàries.

¿La independència pot fer possible la transformació que persegueix?

No em manifestaré sobre si sóc partidària de la independència. És una qüestió que l’he mantinguda sempre reservada, no he fet bandera ni del sí ni del no. Per una senzilla raó: sempre he batallat per una sèrie de causes i no penso dispersar objectius. La independència per si sola no serà un motor de canvi econòmic i social. Quan veig que la independència l’empeny gent de dretes, com Convergència, que ha aplicat les retallades, no em puc creure que la independència pugui portar un canvi social. Crec que el canvi social l’hem de voler abans que la independència. Les desigualtats socials són tan inacceptables que vull continuar amb la meva batalla. No dic que no em semblin bé altres batalles. Simplement, vull treballar per combatre les desigualtats. I fer-ho des de la prevenció, tant en la sanitat com en l’educació i l’àmbit social.

¿Les del 27-S són unes eleccions plebiscitàries?

Em costa molt de decidir si són unes plebiscitàries, perquè no tota la societat ho vol. Per què hem de pensar que són un plebiscit?, perquè ho diu el president del Govern? No és ell qui ho ha de dir. El que voldria és que la societat catalana pogués expressar el seu parer, el dret a decidir. Això em sembla bàsic. El que és terrible és haver arribat fins aquí perquè no hi ha hagut manera de poder expressar el dret a decidir.

¿Creu que Catalunya Sí que es Pot ha bastit la mateixa fórmula guanyadora que Barcelona en Comú?

Jo ocupava un lloc simbòlic a Barcelona en Comú i recordo que molta gent no la va considerar mai una llista guanyadora. I és cert que va ser sorprenent que una llista que no tenia recursos econòmics assolís tot el que va aconseguir. Catalunya Sí que es Pot engrescarà molta gent, també la gent que ho està passant malament, gent que vol canviar les coses, des del punt de vista social i econòmic, però també de gènere.

Quin seria un bon resultat el 27-S?

Voldria governar. Aquesta és la nostra intenció. La idea és poder transformar, ho necessitem. La meva mirada va més enllà de Catalunya, mira al món. El món s’ha tornat tan de dretes, tan neoliberal, amb unes polítiques que escanyen tantíssim la gent, amb una manera de fer que està esgotant el planeta, amb desigualtats creixents, i aquest món s’ha de transformar. És l’única esperança que tenim per deixar un futur millor als nostres fills.

stats