Tura, Geli, Castells i Nadal deixaran el PSC per formar un nou partit
NeCat i Moviment Catalunya anunciaran la seva confluència divendres i presentaran el nom i la imatge de la nova formació el dia 30
BarcelonaDesprés d'anys perdent múscul i després de mesos convulsos, tot just ara que començava a recuperar la normalitat, el PSC està a punt de viure un nou episodi que no els ve de nou: el de veure com més càrrecs històrics pleguen del partit. Segons ha pogut saber l'ARA, els exconsellers Montserrat Tura, Marina Geli, Joaquim Nadal i Antoni Castells, que van tenir un gran protagonisme en el tripartit, tenen ja decidit deixar el PSC per formar part d'un nou partit socialista sobiranista. Ho formalitzaran en les pròximes setmanes, just abans que es constitueixi oficialment la nova formació. D'entrada, divendres l'entitat de la qual formen part, Moviment Catalunya, i Nova Esquerra Catalana –el partit que va crear Ernest Maragall– anunciaran la seva confluència i la presentació en societat del nou partit es farà el dia 30 de novembre, quan es farà públic el nom i la imatge de la formació.
El procés sobiranista ha estat el detonant definitiu que ha activat la diàspora en un PSC que ja fa més d'un any que es va desentendre de l'acord pel 9-N i va optar per no enfrontar-se al PSOE. Amb el seu posicionament, els exconsellers, que ja fa temps que no fan vida orgànica al partit, entenen que el partit que ara lidera Miquel Iceta ha renunciat a formar part de la "centralitat del catalanisme" i que, per tant, ha exclòs i deixat "orfe" tot un sector socialista que advoca perquè Catalunya assoleixi la plenitud del seu autogovern. Alguns d'ells, fins i tot, ja han assenyalat el camí de la independència com l'únic estatus possible per poder negociar de tu a tu amb l'estat espanyol si és que en algun moment hi està disposat. L'exconsellera i encara diputada del PSC Marina Geli, per exemple, va defensar en un article a l'ARA el 'sí-sí' al procés participatiu del 9-N.
Entre els que tenen previst marxar del PSC també hi ha la diputada Núria Ventura i la cap de l'oposició de l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch. De fet, un cop presentat el nou partit caldrà veure què fan els dirigents que ocupen càrrecs electes. Si la legislatura continua, Geli i Ventura hauran de decidir si, en sortir del grup parlamentari del PSC, renuncien a l'escó o bé es mantenen com a diputades no adscrites, amb la qual cosa els socialistes d'Iceta es quedarien amb 18 diputats i passarien a ser la tercera força del Parlament. Bosch, per la seva banda, també haurà de determinar si manté l'acta de regidora.
"No volem anar contra ningú, sinó construir i actuar amb rigor i serietat", explica un dels dirigents que té previst deixar el PSC. "Tothom sap que ho hem intentat tot dins del PSC, però que finalment aquest ha triat, legítimament, un altre camí que no compartim", afegeix un altre.
Qui de moment es mirarà des de fora com NeCat i Moviment Catalunya formen un nou partit és Avancem, l'entitat que lidera Joan Ignasi Elena, que ha prioritzat forjar sinergies amb ERC i que considera que a hores d'ara no es donen les condicions per sumar-s'hi. En una carta que els van fer arribar la setmana passada, Avancem recordava que el nou projecte ha de ser "nítidament d'esquerres" i evitar la "doble militància". Exigien també un projecte "generacional" dirigit per gent "sense motxilles ni hipoteques". Tot plegat, fonts coneixedores de les negociacions ho atribueixen a un "conflicte de personalismes".
Els diferents moviments socialistes sorgits arran de la discrepància amb el rumb del PSC s'han anat reunint des del setembre per forjar sinergies. Nova Esquerra Catalana, que va ser el primer que es va crear l'any 2012, ha estat qui ha convidat a seure a la resta d'entitats per intentar acordar un denominador comú que els permeti confluir, conscients que junts poden tenir més força. Un cop presentat el projecte, que implica la dissolució de NeCat i Moviment Catalunya, i davant l'escenari d'unes eventuals eleccions anticipades, estudiaran possibles aliances electorals.