LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política13/04/2016

El rei gasta l’últim cartutx per evitar tornar a les urnes

Convoca una nova ronda de contactes el 25 i 26 d’abril que tots els partits, per ara, veuen abocada al fracàs

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridPodria haver-s’ho estalviat, però al final ha decidit moure peça in extremis. Després de dos mesos desvinculat de les negociacions per formar govern a Espanya, Felip VI va decidir ahir convocar una nova ronda de contactes amb tots els partits amb presència al Congrés abans de la convocatòria automàtica d’eleccions anticipades el 2 de maig. I ho va fer en un moment en què totes les formacions han posat la directa cap a una nova cita electoral, conscients, però, que encara queden tres setmanes i que en política la situació pot canviar en qüestió de minuts. La nova ronda de contactes serà el 25 i 26 d’abril, just al límit perquè, si hi ha candidat, pugui celebrar-se encara un ple d’investidura. L’escenari espanyol no és el català, i la Constitució no permet investir president en només 48 hores, com va passar amb Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Serà, doncs, el 27 d’abril, com a màxim, quan se sàpiga si hi ha una última opció per evitar les urnes. Amb tot, el rei no té cap obligació de designar un candidat, com va recordar ahir el president del Congrés, el socialista Patxi López. Després del fracàs de la investidura de Pedro Sánchez a principis de març, Felip VI va optar per no començar cap altra ronda de consultes. Ara, segons fonts de la cambra baixa, s’interpreta la tercera ronda com un tràmit per constatar la falta d’acord entre els partits. De fet, l’administració del Congrés ja dóna per fet que es dissoldran les Corts i ha planejat una remodelació de tota l’àrea de premsa -que s’ha quedat antiquada amb la irrupció de dos nous partits- fins que no torni a posar-se en marxa la legislatura.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, continua la gesticulació de cada partit. Només un dia després que el portaveu dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando, anunciés que trencaven tota negociació amb la formació lila -“Ja no hi haurà més ofertes a Podem perquè Iglesias no és de fiar”, va dir-, Pedro Sánchez va enviar ahir l’enèsim ultimàtum perquè se sumin al pacte. “Que desbloquegi ja la situació”, va reclamar el líder socialista, que seguirà intentant un acord de govern amb Podem i Ciutadans “fins a l’últim minut”.

PSOE i Podem sumen al Congrés

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes s’obren ara a aparcar 50 mesures de les 200 pactades amb Ciutadans per incloure Podem en el pacte. I demanen per primer cop a Albert Rivera que abandoni les “línies vermelles” per afavorir un acord. La formació de Pablo Iglesias s’espera: de moment no mourà peça fins a tenir els resultats de la consulta a les seves bases, previstos per a dilluns que ve. Serà el mateix dia que Sánchez tornarà a reunir el comitè federal per estudiar l’estratègia final de pactes. Podem insisteix en un govern d’esquerres, i s’aferra a la direcció del vot dels socialistes a la cambra baixa.

Si la setmana passada el PSOE aconseguia iniciar els tràmits per paralitzar el calendari de la Lomce gràcies al suport de Podem, ERC, Democràcia i Llibertat (DL), i l’abstenció de Ciutadans -tot i preveure-ho el seu acord d’investidura-; ahir la llei estrella de Podem va començar a caminar també amb els suports que Sánchez necessitaria per a un govern d’esquerres. Podem, PSOE, Compromís, ERC, IU, EH Bildu i Nueva Canarias van donar suport a l’admissió a tràmit de la llei 25 d’emergència social; Ciutadans, DL i el PNB es van abstenir, i el PP hi va votar en contra. “Hem aconseguit l’aprovació de la llei 25. Això torna a demostrar que els números quadren per a un govern progressista. És una pena que alguns no l’hagin volgut”, va dir Iglesias en un tuit. Però tot i la sintonia en el vot, Podem i el PSOE van voler evidenciar el seu divorci a l’hemicicle. Des de la tribuna, la diputada socialista Isabel Rodríguez va recriminar al partit d’Iglesias que “no s’entén” que proposi una legislació social i, alhora, no doni suport a la investidura de Sánchez per dur-la a terme. El text no tindrà recorregut per aprovar-se de manera definitiva ni executar-se.

Cargando
No hay anuncios

El PP evita recuperar la iniciativa

Després de constatar-se la via morta entre Sánchez, Iglesias i Rivera, semblava que Mariano Rajoy intentaria recuperar la iniciativa per impulsar la gran coalició que ha defensat en els últims dies. Però la setmana ha començat carregada: després de la detenció de Mario Conde per repatriar 14 milions que va saquejar de Banesto, una nova crisi s’ha instal·lat a l’executiu amb la irrupció del nom del ministre d’Indústria en funcions, José Manuel Soria, en els papers de Panamà.

Cargando
No hay anuncios

El PP continua carregant contra Sánchez i Rivera en clau electoral. Ahir va insistir que “no juguin amb els espanyols” i ja els responsabilitzen del cost d’una nova campanya electoral. El portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, ja veia ahir “quasi impossible” un acord perquè els “partits de la pinça”-el PP i Podem, segons ell- volen anar a les urnes. Si finalment hi ha candidat per a un nou debat d’investidura, el calendari serà ajustat. El primer debat d’investidura seria el 29 i 30 d’abril. Si l’aspirant no surt investit per majoria absoluta -un fet possible-, la segona votació del debat seria el mateix dia 2 de maig, hores abans de la convocatòria automàtica d’eleccions.