Podem veu "sorprenent" que Sánchez "necessiti" C's "com a escuder" per negociar

El PSOE acusa Iglesias de "trair" els seus votants, Ciutadans vol obrir el pacte a partits i agents "constitucionalistes" i el líder de la UGT demana a les esquerres que s'hi sumin

Els representants del PSOE, Podem, Compromís i IU ahir a la taula de negociació.
Ara
06/03/2016
5 min

MadridL'estratègia negociadora que inicien el PSOE i C's no sembla que hagi de facilitar l'entesa entre les forces d'esquerres, els socis prioritaris que vol sumar Pedro Sánchez al pacte amb Albert Rivera. La intenció de les dues forces que ja tenen l'acord tancat pel que fa a negociar conjuntament per desbloquejar la investidura pot dificultar encara més aquest objectiu. Podem i IU, de fet, s'han mostrat contraris en diverses ocasions a avalar un govern que inclogui C's.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el secretari d'organització de Podem, Sergio Pascual, ha qualificat aquest diumenge com a "sorprenent" que Sánchez "necessiti" Ciutadans "com a escuder per protegir-se" durant les negociacions. Tot i això, espera que "no hi hagi dificultats perquè el PSOE pugui explorar fórmules de diàleg no necessàriament sempre vigilades per l'acompanyant que li posin de C's".

"Em sembla sorprenent que el senyor Sánchez necessiti un escuder per protegir-lo o un 'home de negre' per vigilar que no se surti del guió", ha apuntat Pascual. Preguntat per si Podem estaria disposat a negociar amb la presència de C's, ha respost que el seu partit "no té cap por de seure amb ningú i parlar amb tothom", però ha insistit que és "sorprenent" que Sánchez "no s'atreveixi a seure en aquesta taula a quatre amb la seva gent i les seves pròpies idees per intentar construir i explorar una altra via".

El PSOE acusa Podem de "trair" l'esperit dels seus votants

El secretari d'organització del PSOE, César Luena, ha acusat Podem i el seu líder, Pablo Iglesias, de "trair l'esperit dels seus votants" per haver-se oposat a la investidura Sánchez. "Podem traeix l'esperit dels seus votants perquè si les forces del canvi sumen, no pot ser que una part se'n vagi a l'extrem per tocar-se amb la dreta", ha manifestat Luena durant un acte a Segòvia.

Durant la seva intervenció, Luena ha advertit als que ja estiguin pensant en unes noves eleccions que "aportaran un fracàs" tant "com els que creuen en el curt termini".

C's vol obrir el pacte a partits i agents socials constitucionalistes

Ha subscrit la voluntat d'ampliar l'acord el secretari del grup de C's al Congrés, Miguel Gutiérrez, que ha afirmat que el pacte està obert al diàleg amb totes les forces polítiques "constitucionalistes" i ha indicat que també a la societat civil per "posar damunt de la taula un document que realment reflecteixi les necessitats dels ciutadans".

"Tindrem reunions amb totes les forces polítiques constitucionalistes que vulguin participar en aquest acord de govern que pot ser sempre matisat, sempre millorat o enriquit amb noves propostes", ha assenyalat als mitjans, i ha avançat la intenció d'obrir contactes també "amb els agents socials, els treballadors, amb els col·lectius i associacions i amb la cultura", de manera que els ciutadans vegin en el document "que les coses canvien en la mesura que ells vulguin canviar-les".

El debat, subratlla Gutiérrez, no depèn de si és amb un o altre actor, sinó que és un "debat de les idees" i, segons ha insistit, el seu partit "sempre ha estès la mà a tots els extrems de l'hemicicle". Sempre, esclar, que "entenguin que cal canviar i fer reformes dins d'un marc constitucionalista" i "no pretenguin separar Espanya o dividir els espanyols".

IU, contrari a un acord que sumi C's

Al seu torn, el líder d'Esquerra Unida (IU), Alberto Garzón, ha advertit a Sánchez que no farà costat "de cap manera" a un acord entre els socialistes i Ciutadans perquè "inclou elements programàtics antagònics" als que defensa la seva formació.

En aquests termes s'ha expressat Garzón durant la seva intervenció en el consell polític federal d'IU, en la qual també ha advocat per tornar a les negociacions a quatre –PSOE, Podem, el seu partit i Compromís– per tal d'avançar cap a un executiu espanyol de progrés amb una política econòmica d'esquerres que permeti la sortida de la crisi.

"IU defensarà el diàleg, el programa i la coherència en les converses", ha indicat Garzón, que s'ha mostrat contrari a unes noves eleccions. "Serien un fracàs per a la societat", ha indicat el dirigent d'esquerres. Cayo Lara, el coordinador federal del partit, no ha descartat la possibilitat de convocar una marxa a favor d'un "programa de mínims" que empenyi cap a la configuració d'un govern de progrés.

El consell polític d'IU, de fet, valorarà que la formació es dirigeixi a "tot el teixit social, sindical i polític que s'ha confrontat amb les polítiques d'austeritat del PP" per tal de promoure aquesta mobilització.

El líder d'UGT insta Podem a sumar-se al pacte

Més enllà dels partits, però, l'acord entre PSOE i C's va rebre un aval social des de l'esquerra. Es tracta del secretari general de la UGT, Cándido Méndez, que ha declarat que el pacte, malgrat "les seves ombres i insuficiència", ha de ser la "base estable" per "bastir ponts" amb els altres partits i obtenir un govern de canvi.

El líder del sindicat, que deixa el càrrec la setmana vinent, ha demanat a Podem i la resta de forces d'esquerres que "facin un esforç" per aconseguir un "govern de canvi" en el qual prevalgui la regeneració i la reconstrucció social, així com la consolidació del creixement econòmic, després de la "regressió" en matèria laboral que ha suposat l'actual govern en funcions.

Per afrontar aquestes "necessitats urgents, que no es resolen amb un petó" –amb referència al petó d'Iglesias amb el cap de files d'En Comú Podem, Xavier Domènech–, Méndez ha exigit que s'arribi a un acord per evitar el "fracàs d'haver d'anar a unes noves eleccions", i ha apuntat que "hi ha expectatives que no han de ser defraudades".

Diputats del PSOE dubten si cal insistir-hi

Tanmateix, alguns diputats no veuen tampoc clar ni tornar a intentar buscar el suport a la investidura després que divendres, per segon cop, Iglesias votés 'no' a Sánchez. Molestos per la negativa i per les referències del líder de Podem a l'expresident espanyol Felipe González –a qui va recordar per l'episodi dels GAL–. "No hi ha res a fer amb Podem. La intervenció d'Iglesias va ser tan provocadora que no ens podem ni asseure amb ells. Tot apunta a eleccions", reflexiona a l'agència Efe un diputat socialista.

Igualment, un dels portaveus del grup parlamentari es confessa "pessimista" davant la nova etapa que s'obre en observar que l'objectiu d'Iglesias "no és acabar amb el govern del PP, sinó que és acabar amb el PSOE". "No aconsegueixo veure què més es pot fer. Tot és en el document de Ciutadans. No hi ha més a negociar", admet un dels sis integrants de l'equip negociador socialista.

Un altre d'ells tampoc veu "cap raó" per canviar l'estratègia mantinguda en l'últim mes. "No hi ha res que hi hagi el dia 6 que no hi fos el dia 4. Molt maldestres hauríem de ser per forçar un acord amb uns trencant amb altres", analitzen.

Entre els diputats andalusos, la percepció, segons apunta a l'agència Efe un d'ells, és que "el vertigen a les eleccions pot flexibilitzar la postura de Podem", en no tenir clar que li interessin uns nous comicis a causa dels "seus embolics interns". L'escenari que li fa més por a aquest parlamentari és que el PP pugui presentar un altre candidat diferent de Rajoy, cosa que "posaria pressió" al PSOE.

stats