Diana Garrigosa: "Jo sé com va anar i el que va dir Bono és mentida"

En una entrevista a l'ARA Bassas, l'esposa de Maragall desmenteix la versió de l'exministre i assegura que el seu marit li va explicar què va passar realment

Ara
18/09/2014
2 min

BarcelonaLa dona de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, Diana Garrigosa, acusa l'expresident del Congrés José Bono de "mentir" en l'article que va publicar a 'El País' en què revelava una conversa del 2005 en què –segons la versió de l'exministre socialista– va retreure a Maragall haver "iniciat la secessió' amb l'aprovació de l'Estatut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a l'ARA Bassas, Garrigosa ha dit que recorda aquell dia, perquè Maragall va arribar "molt enfadat" a casa. "Tan enfadat –ha dit– que quan va arribar em va dir 'vine, vine, que t'he d'explicar una cosa'". "Jo ho sé i és mentida el que va dir Bono", ha remarcat, sense revelar la versió de l'expresident, que el 2007 va anunciar que té Alzheimer.

L'esposa de l'expresident assegura que quan va llegir l'article de José Bono "va tenir un disgust". "Després m'he reconstruït gràcies a uns articles molt encertats que han sortit a la premsa que expliquen exactament què va passar en aquella reunió, que jo, a més, ho sé, perquè va ser prou important i tensa".

Garrigosa, presidenta de la Fundació Pasqual Maragall contra l'Alzheimer, impulsa aquests dies una nova campanya per recaptar fons contra la malaltia.

La versió de Bono

Diumenge 16 d'octubre del 2005. En un sopar a l'ambaixada de Portugal coincideixen el llavors ministre de Defensa, José Bono; el president d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra; el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el seu antecessor, Jordi Pujol, a més del popular Alberto Ruiz-Gallardón i el rei Joan Carles, entre altres. Bono, segons va explicar en aquest artice al diari 'El País', va esbroncar Maragall i Pujol en una conversa molt tensa. La raó: el 30 de setembre d'aquell any, tot just un parell de setmanes abans, el Parlament havia aprovat una proposta d'Estatut que definia Catalunya com a nació.

L'Estatut, etziba Bono a Maragall, "és la base de la secessió". "No ha estat per caprici, sinó per necessitat", al·lega Maragall. "No veig la necessitat per enlloc. Després de 23 anys de poder de CiU, formes un govern presidit per un perdedor, que ets tu, perquè has perdut les eleccions encara que governis, i inicies la secessió de Catalunya, perquè això és el que s'està fent", insisteix Bono. El ministre socialista l'acusa d'haver "ocultat" al PSOE que pretenia "caminar cap a posicions independentistes". "No només has perdut, sinó que jo, almenys, em sento enganyat", rebla Bono. Maragall –sempre segons la versió de l'exministre– al·lega que Catalunya necessita l'Estatut per superar els greuges que pateix, i Bono li respon que "el que és antic i insolidari és el nacionalisme d'aquells que us creieu únics i els millors del món". Rodríguez Ibarra surt en defensa de Bono, i també ho fa Gallardón. I fins i tot el rei: "Molt ben dit, Pepe. Mentre jo sigui rei no acceptaré que es divideixi Espanya".

Les respostes d'Ernest Maragall i José Montilla

Hores després que sortís publicat l'article a 'El País', l'exconseller Ernest Maragall, germà de l'expresident, va fer aquest tuit: "Gràcies Bono per il·lustrar com el PSOE va rebutjar la proposta d'entesa catalana que Pasqual Maragall liderava. Difícil major barreja d'ignorància i mala fe".

L'expresident de la Generalitat José Montilla també va respondre a Twitter l'article, recordant a Bono que "l'independentisme no va créixer per l'Estatut", sinó arran del "recurs del PP" i "la sentència del Tribunal Constitucional".

stats