García Ortiz aparta als fiscals del Procés amb l'aval per la mínima de la Junta de Fiscals

Situa la seva número dos per defensar l'aplicació de l'amnistia als líders de l'1-O davant el Suprem, que prendrà la decisió final

3 min
Fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz.

MadridL'amnistia ha dividit en dos la cúpula de la Fiscalia i ha obligat el seu màxim responsable, Álvaro García Ortiz, a arremangar-se. L'oposició dels quatre fiscals del Procés a defensar l'aplicació de la mesura de gràcia ha implicat la celebració d'una Junta de Fiscals de Sala aquest dimarts, amb la presència de 36 dels 38 membres, en la qual el fiscal general de l'Estat ha imposat el seu criteri, que ha obtingut 18 vots a favor, 17 en contra i una abstenció, segons fonts consultades per l'ARA. Un resultat que es pot interpretar com una victòria tenint en compte la situació de García Ortiz: l'oposició demana la seva dimissió i està qüestionat dins el cos de la Fiscalia perquè se'l considera massa afí al govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el ministeri públic defensarà davant el Tribunal Suprem l'amnistia pel delicte de malversació a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, entre d'altres, així com l'aixecament de les ordres de detenció contra els exiliats. Després de més de cinc hores de reunió, García Ortiz ha designat els nous encarregats de firmar els escrits: seran la seva número 2, María Ángeles Sánchez Conde, i el fiscal en cap de la sala penal del Suprem Joaquin Sánchez-Covisa, que rellevaran així els díscols Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno. Ara bé, la decisió final sobre l'aplicació de l'amnistia serà dels jutges del Tribunal Suprem, que no resoldran fins la setmana vinent.

El mateix dia que el Congrés va donar la llum verda definitiva a l'amnistia, els quatre fiscals del Suprem ja van reunir-se amb García Ortiz i li van presentar un llarg escrit argumentant les seves discrepàncies amb l'aplicació de la llei. Entre altres qüestions, proposaven elevar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, per a la qual cosa no tenen competència –la té el fiscal general de l'Estat–, i criticaven políticament la norma. Un cop el jutge instructor Pablo Llarena i la sala segona del Suprem va ordenar a les parts posicionar-se sobre l'amnistia, dimarts, Zaragoza i Moreno van tornar a reunir-se amb García Ortiz, que els va demanar un escrit que s'ajustés a la sol·licitud judicial i que no fos "genèric". Ja aquell dia fonts fiscals asseguraven que se'ls havia ordenat canviar el criteri, tot i que des de l'entorn del fiscal general ho negaven. L'endemà li van fer saber que s'apartarien si rebien una ordre contrària i divendres es va produir el xoc definitiu: García Ortiz va convocar la Junta de Fiscals de Sala per aquest dimarts després que ell formalitzés la instrucció per defensar l'amnistia i els crítics es plantessin.

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha subratllat que la Junta de Fiscals de Sala celebrada s'emmarca en "l'absoluta normalitat" i ha enaltit el "magnífic treball" del fiscal general de l'Estat. "Confiança plena i absoluta en la seva feina i la seva professionalitat", ha afirmat, així com "respecte" per les decisions que s'hi prenguin. Mentrestant, des del PP reclamen la seva dimissió per haver-se oposat al criteri autònom dels fiscals del Suprem. I, des de Junts, han reaccionat amb un "bon vent i barca nova" contra Zaragoza, Cadena, Madrigal i Moreno, els quatre representants del ministeri públic al judici de l'1-O.

El precedent de Tsunami Democràtic

García Ortiz ja es va haver d'imposar fa unes setmanes, quan a la Junta de Fiscals del Suprem 12 dels 15 membres van defensar que l'alt tribunal investigués Tsunami Democràtic per terrorisme. El fiscal general va designar Sánchez Conde per portar les regnes de l'acusació i es va oposar a la imputació de Puigdemont i Ruben Wagensberg, tot i que després la sala segona del Suprem va fer-li cas omís i va obrir una investigació que ara pilota la magistrada Susana Polo. Així doncs, és la segona vegada en poques setmanes que el fiscal general de l'Estat es veu obligat a fer valer la jerarquia per marcar un criteri en una causa vinculada al Procés,  tot i que aquest cop –a diferència de Tsunami– ha guanyat la seva opinió dins la cúpula.

Ara bé, n'hi ha una tercera en la qual també ha hagut de canviar els fiscals: en la investigació sobre la filtració de les negociacions amb la parella d'Isabel Díaz Ayuso, porta l'acusació el fiscal en cap d'Extremadura, ja que la titular original era partidària d'obrir causa, en contra del criteri del fiscal general. Precisament en aquesta causa García Ortiz va assumir la seva responsabilitat d'haver publicat aquella nota de premsa i corre el risc d'acabar imputat davant el Suprem. Dos exfiscals generals de l'Estat consultats per l'ARA no recorden precedents anteriors al Suprem, tot i que n'hi ha hagut en altres instàncies.

stats