Política30/10/2012

García-Margallo diu que molts països de la UE vetarien l'ingrés de Catalunya

El ministre d'Exteriors assegura que "d'entrada" vetarien Espanya els cinc països que no reconeixen Kosovo: Espanya, Eslovàquia, Xipre, Romania i Grècia

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha assegurat aquest dimarts a Lleida que creu que molts països vetarien l'ingrés d'una Catalunya independent en la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

García-Margallo, que ha impartit a Lleida una conferència al Cercle d'Economia, ha assegurat, en primer lloc, que no creu que Espanya estigui a prop de trobar-se en la situació d'haver de vetar Catalunya. "Estic convençut que aquest supòsit no es produirà i per tant no crec que Espanya hagi d'exercir el seu veto. Però també li dic que ens equivocaríem si plantegem el tema com si Espanya vetaria o no, perquè vetarien molts més estats de la UE", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, ha explicat que "d'entrada" vetarien Catalunya els cinc països que no reconeixen Kosovo -és a dir, Espanya, Eslovàquia, Xipre, Romania i Grècia-, encara que ha assegurat que farien el mateix "molts altres que creuen que una implosió o fragmentació de la UE no és una bona notícia". "En un moment en què estem integrant-nos des de punt de vista fiscal, econòmic, bancari i polític, la implosió de la UE seria un moviment cap enrere. Anem cada vegada a una unió més perfecta", ha assegurat.

Escòcia, "radicalment diferent"

Cargando
No hay anuncios

Preguntat sobre què votarà Espanya en el cas que el referèndum independentista que se celebrarà a Escòcia sigui afirmatiu, García-Margallo ha apuntat que es tracta d'un cas "radicalment diferent". "Parlem d'una secessió pactada, no una declaració unilateral d'independència contrària a l'ordenament britànic. El Parlament britànic ha delegat al parlament escocès la possibilitat de realitzar un referèndum en el qual es contempli la hipòtesi de la independència; és una situació que queda dins de l'ordenament britànic", ha destacat.

"Espanya veurà què és el que fa, però la meva poca simpatia per la implosió o fragmentació de la UE és perfectament descriptible, però vaja, jo no seré ministre quan això passi", ha afegit. García-Margallo ha advocat per una reforma del sistema de finançament de les autonomies, però ha reiterat la seva oposició a una consulta sobiranista a Catalunya. "Si parlem d'independència, el subjecte de sobirania és el poble en el seu conjunt, no un únic territori. El que afecta a tots ha de ser decidit per tots. El tema del pacte fiscal és diferent. Cal canviar el sistema de finançament i de tota la fiscalitat, però Catalunya planteja un pacte fiscal que queda fora de la Constitució i el Govern no pot acceptar-lo", ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, ha enviat una advertència als votants catalans: "Han d'assumir el marc en el qual volen votar. Si vota això sàpiga vostè que queda exclòs de la UE i que haurà de demanar la incorporació després. És un diagnòstic que a mi no m'agradaria que es produís, crec que Catalunya és millor dins d'Espanya i que Espanya és millor amb Catalunya dins", ha conclòs.