Política25/01/2012

Gallardón tanca la porta al català als òrgans supraautonòmics de la Justícia

Creu que cal fer ús del "privilegi" de la "llengua comuna" que és "oficial a tot l'Estat"

Acn
i Acn

MadridEl ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha tancat la porta aquest dimecres a l'ús del català, el basc i el gallec als òrgans supraautonòmics de la Justícia. Segons Gallardón, aquesta possibilitat comportaria despeses de traducció que haurien d'assumir o bé les persones que impulsin els escrits o bé les CA on es parla la llengua cooficial. Tot plegat, ha dit, té una "difícil solució" i per tant el millor és que es faci ús del "privilegi" de tenir una "llengua comuna" que "és oficial a tot l'Estat" i a la qual cal recórrer en aquest tipus de casos.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva compareixença al Congrés dels Diputats, el ministre ha assegurat que la possibilitat de poder utilitzar qualsevol de les llengües cooficials per poder adreçar-se als "òrgans nacionals ens plantejaria en aquests moments un problema de difícil solució", perquè caldria determinar qui es faria càrrec dels costos de la traducció. "Si fem que les pagui el litigant seria una norma molt poc eficaç", ha dit abans d'apuntar que una de les possibilitats passaria perquè les paguessin les CA "que tenen l'obligació de promoure el desenvolupament d'aquesta llengua".

Cargando
No hay anuncios

El ministre ha assegurat que les llengües cooficials "enriqueixen l'Estat", però ha apuntat també que els ciutadans tenen el "privilegi" de tenir una llengua comuna que "parlem tots els espanyols i que és oficial a tot l'Estat". És a aquesta llengua, ha apuntat, "que hem d'acudir en els casos on ens interelacionem els que no tenim la sort de dominar aquestes llengües i la resta".

Els consells autonòmics de Justícia no poden fer nomenaments.

Cargando
No hay anuncios

En la seva compareixença al Congrés dels Diputats, Gallardón també ha recordat que el TC ja es va pronunciar sobre els consells autonòmics de Justícia a la seva sentència de l'Estatut, i va dir "molt clarament" que ha d'existir "unitat jurisdiccional". La sentència, ha recordat Gallardón, va dir "amb rotunditat" que els consells autonòmics de Justícia "no poden ser òrgans de govern del poder judicial", és a dir, que "no podran tenir competències en matèria de nomenaments, ascensos, inspecció i règim disciplinari, perquè això queda reservat directament al CPGJ". Per tant, segons Gallardón, cal buscar "fórmules adequades" per donar resposta a la "sempre convenient proximitat de la Justícia als ciutadans". El ministre també ha apuntat que els acords respecte a l'oficina judicial i en matèria de traspassos s'abordaran bilateralment amb les CA.