Galícia decideix si revalida l’única majoria absoluta del PP
Feijóo, sense aliats, s’enfronta a una esquerra dividida que s’ha compromès a explorar un acord per fer-lo fora
BarcelonaCom ja va passar fa quatre anys, les eleccions basques coincideixen amb els comicis a Galícia, feu del PP des de la Transició -hi ha governat sempre, excepte dos parèntesis el 1987 i el 2005-. Les enquestes preveuen una victòria amb marge del PP d’Alberto Núñez Feijóo, que fa set anys que és president de la Xunta amb majoria absoluta, l’única que ara tenen els populars a les comunitats. Revalidar-la seria una victòria per a Mariano Rajoy, que espera el PSOE per saber si serà president, líder de l’oposició o candidat en unes terceres eleccions. L’esquerra alternativa, agrupada ara a En Marea i que ja governa a la Corunya i Santiago, es disputarà el segon lloc amb el PSOE. Les esquerres s’han compromès a explorar un acord de govern si el PP perd la majoria.
La corrupció, amagada
Feijóo presumeix de gestió i obvia els atacs per la foto amb el narco
La campanya electoral a Galícia ha sigut un tots contra Feijóo. “Són dos blocs que competeixen entre si sobre gestió: Feijóo reivindica l’obra de govern i l’oposició la critica”, resumeix l’escriptor i columnista Suso de Toro. Així, l’actual president s’ha sortit amb la seva i ha situat al centre del debat l’ocupació i l’economia, amagant com fos l’ombra de la corrupció. Si bé és cert que els líders dels altres partits han provat d’esbombar la fotografia de Feijóo amb un narcotraficant empresonat, el PP ha optat per ignorar-ho i no respondre als atacs. “Dubto que influeixi en els resultats”, assegura el consultor i politòleg de RedLines Mario Pais.
El que Feijóo sí que ha aprofitat per contraatacar és la “divisió” de l’oposició. “El PP ha insistit que els seus rivals estan mal preparats i desorganitzats i que són ineficients”, detalla Fermín Bouza, sociòleg i catedràtic a la Complutense de Madrid. La fragmentació de l’esquerra -PSdG, BNG i En Marea- no ha impedit que els candidats reivindiquin el canvi com la seva principal fortalesa.
¿Hi ha alternativa?
Mobilitzar el vot de canvi pot ser clau per evitar la majoria del PP
Les enquestes donen per fet la victòria del PP, però això no significa que Feijóo torni a ser president. “El PP no té amb qui pactar”, recorda De Toro, de manera que si els populars no obtenen almenys 38 dels 75 escons del Parlament ho tindran molt difícil per mantenir el poder. Una sortida pot ser el suport de Ciutadans, que ja ha dit que donaria suport a Feijóo per “controlar” de prop el govern. El problema, però, és que no està garantit que obtinguin representació.
L’autèntica batalla es produirà pel segon lloc: caldrà veure si En Marea (formada per Podem, Anova -l’escissió del BNG liderada per Xosé Manuel Beiras- i Esquerda Unida) fa el sorpasso al PSOE. “Hi ha un mínim marge per a la sorpresa: caldrà veure si l’esquerra aconsegueix mobilitzar el vot de canvi, el que va aconseguir desallotjar Fraga de la Xunta el 2005”, apunta Pais.
El nacionalisme gallec
El rupturisme d’En Marea podria arraconar el BNG
Les enquestes han sigut especialment dures amb el BNG, la tradicional força nacionalista d’esquerres que ja va quedar-se fora del Congrés tant el 20-D com el 26-J per l’auge d’En Marea. Ara té 7 escons al Parlament, i els sondejos els auguren entre 2 i 4 diputats al Parlament gallec. Incapaços de tancar la crisi oberta arran de l’escissió liderada per Beiras el 2012, el BNG viu, segons descriu Pais, en una “crisi política i d’identitat”. El principal problema en què es troben és que En Marea ha aconseguit ocupar el seu espai electoral defensant un discurs rupturista. “El vot al BNG no és un vot nacionalista, sinó en clau d’esquerres”, afirma el politòleg. Bouza hi coincideix: “No parlen d’independència, tenen postulats nacionalistes molt moderats”. El procés català ha tingut una importància residual en la campanya electoral.
Els efectes a Madrid
Una victòria de Feijóo reforçaria Rajoy de cara a uns tercers comicis
Evidenciada la ingovernabilitat a l’Estat, polítics i analistes han situat el 25-S com un possible desllorigador a la situació a Madrid. Galícia és l’única comunitat en què el PP conserva encara la majoria absoluta i perdre-la suposaria un cop duríssim per a Rajoy. En canvi, si la mantingués, el president del govern en funcions en sortiria “molt reforçat”, segons coincideixen els analistes consultats. La posició de força li permetria afrontar amb més o menys seguretat unes possibles terceres eleccions. “Sánchez mantindrà la seva jugada de provar de formar govern encara que perdi molts vots el 25-S, però el PP en pot sortir o molt perjudicat o molt reforçat”, apunta De Toro. De fet, és la mateixa situació que es va produir el 2009: Rajoy venia de perdre les seves segones eleccions contra José Luis Rodríguez Zapatero i, després d’un congrés a València, en què es va trobar amb molta resistència interna, Feijóo va aconseguir la seva primera majoria absoluta. Una alenada d’aire fresc que va permetre-li mantenir el poder dins del partit.
El salt del ‘baró’ gallec
Seria el més ben posicionat per rellevar Rajoy si guanya
Més enllà de desencallar la situació a l’Estat, les eleccions d’avui també podrien ser el trampolí perquè Feijóo faci definitivament el salt a la política espanyola. Encara que els analistes dubten que aquest pas sigui immediat, admeten que si el PP guanya amb comoditat “ningú podrà fer-li ombra”, ni tan sols Cristina Cifuentes, presidenta madrilenya. “El col·locaria en una posició privilegiada per rellevar Mariano Rajoy, potser d’aquí un parell d’anys”, opina Mario Pais. Un detall evidencia que Feijóo ja marca perfil propi dins del partit: ha fet campanya amagant les sigles del PP.
Els mitjans gallecs, uns aliats del govern
Un dels factors que poden condicionar el resultat de les eleccions és la cobertura de la campanya electoral per part dels mitjans gallecs. I és que els diversos experts consultats per l’ARA asseguren que el president de la Xunta i candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, té un “control absolut” dels mitjans, tant de la ràdio i la televisió públiques com dels diaris privats. De fet, just després que sortissin a la llum pública les fotografies de Feijóo amb Marcial Dorado, un narcotraficant ara a la presó, el comitè d’empresa de la TVG va denunciar la “manipulació informativa” als seus telenotícies. Així, explicaven que durant molts dies no es van publicar les fotografies i es va optar per donar veu a Feijóo perquè es defensés, però, en canvi, no es van emetre les crítiques dels líders dels partits de l’oposició. Pel que fa als diaris privats, el catedràtic i expert en sociologia electoral Fermín Bouza avisa que la premsa publica els sondejos preelectorals “alterats” per fer virar la intenció de vot. A les passades eleccions, La Voz de Galicia va demanar el vot per Feijóo.