El futur incert de Barcelona pel Canvi sense Manuel Valls
Parera gira a la dreta però topa amb escepticisme al PP
BarcelonaFa poc més d’un mes que Manuel Valls va deixar la regidoria a l’Ajuntament de Barcelona i també la formació que liderava, Barcelona pel Canvi (BpelCanvi), un partit que es va construir al voltant de la seva figura i ara es troba abocat a un futur incert. La nova líder, Eva Parera, fa temps que cuina una estratègia d’acostament al PP de cara a les municipals, que va començar amb el seu fitxatge pels conservadors a la llista de les eleccions catalanes del 14-F. Tanmateix, i malgrat la seva sintonia amb el líder del partit, Alejandro Fernández, la seva proposta d’acostament genera recels a les files populars.
Al PP no han passat desapercebuts els moviments de Parera des de la marxa definitiva de Valls. En les últimes setmanes, Barcelona pel Canvi ha fitxat l’exresponsable de premsa d’Alberto Fernández Díaz Joan Castelló, cessat per Josep Bou i que ha treballat 18 anys en la comunicació del partit, i també Paula Añó, dirigent del Centro Libre de Arte y Cultura i també vinculada als populars. A més, la formació ha incorporat Yeray Mellado, exlíder de la formació unionista estudiantil S’ha Acabat.
"El partit s’ha de ressituar", argumenten fonts properes a Parera. La seva intenció és arribar a un acord amb el PP per al 2023. Però quin? Com va avançar Crónica Global, internament es parla de construir una "mena d’Unió del Poble Navarrès (UPN) a la catalana", que es va fusionar amb el PP sota la fórmula de Navarra Suma, explica una font coneixedora. "Volen oferir múscul al PP de cara a les municipals", assenyala una font. Des de l'equip de Parera es limiten a defensar una “llista constitucionalista” i mostren predisposició a arribar a algun tipus d’acord amb els conservadors: "No s’ha parlat ni de sigles ni de llocs a la llista". Recorden que al maig també es va fitxar Marilén Barceló, que va deixar l’acta de regidora de Cs per passar a ser no adscrita. "L’objectiu és demostrar que som un partit que està molt fort", assenyala una veu.
En una part del PP, els moviments de Parera es veuen amb certa "incomoditat". Fins al punt que el secretari general dels populars, Santi Rodríguez, va publicar un tuit la setmana passada deixant clar que es presentaran amb les seves sigles a les municipals: "Sense coalicions ni afegitons!". Fonts populars assenyalen que el PP està "obert a fitxatges i incorporacions", però no a estudiar "dissoldre’s en altres sigles": "Si algú ho pretén, van equivocats". Insisteixen, a més, que el seu candidat continua sent, ara per ara, Josep Bou.
Final de la transversalitat
Valls, que el 14-F va demanar el vot per al PSC, no va aconseguir en el seu moment aglutinar l’unionisme sota la seva candidatura, però sí que va bastir una llista amb figures del centredreta i el centreesquerra. Aquesta transversalitat ha acabat en l’etapa de Parera, ja que el sector socialdemòcrata de BpelCanvi ha quedat fora del projecte. Fernando Carrera, ex mà dreta de Valls, va fitxar pel PSC al maig, i s’han cessat els consellers de districte Daniel Elicegui i Alba Gómez, persones de la seva confiança. Dos cessaments pels quals Valls es va queixar via missatge, segons diverses fonts.
Així, Parera s’assegura més cohesió ideològica, encara que això generi tensions internes. Ja s’han celebrat diverses reunions amb simpatitzants en què s’ha criticat el gir a la dreta del partit, entre les quals un sopar el passat 30 de setembre amb Carrera i els assessors cessats, segons fonts presents a la trobada. És l’última carta dels crítics després que fracassés el seu intent perquè el regidor que va substituir Valls, Óscar Benítez, abandonés el grup, tal com va avançar El Plural i expliquen veus internes.
A la incertesa sobre el futur de BpelCanvi s’hi suma, a més, el fet d’estar pendent del Tribunal de Comptes, que els podria sancionar per irregularitats en el finançament de la campanya de Valls.