Eleccions europees 2024

Els fundadors de Cs ho intenten amb un nou partit a les europees

Izquierda Española es defineix com a socialdemòcrata i antinacionalista: ha fitxat Ovejero, De Carreras i el pare de Canet que va demanar el 25% de castellà

BarcelonaAmb el projecte de Ciutadans de mal borràs, ja hi ha qui intenta agafar-ne el testimoni: és Izquierda Española, un partit fundat a principis d’aquest any i que pretén seduir l’electorat d’esquerres (sobretot del PSOE) descontent amb les aliances dels socialistes amb l’independentisme i el nacionalisme basc. Ho fa de la mà de dos dels impulsors de Cs, els professors universitaris Félix Ovejero i Francesc de Carreras, a més dels exdirigents de Cs Sergio Sanz i Francisco Igea i altres persones properes al partit durant la seva època daurada. Tots quatre van a les llistes de la formació per a les europees, encapçalada per l’advocat madrileny Guillermo del Valle. El partit s'agafa al 9-J com a trampolí per a pròximes conteses electorals, també a Catalunya, i ja promet acabar amb els "privilegis del nacionalisme" per assegurar la "igualtat" entre espanyols. Ciutadans ho continua dient, però ha perdut l'estrella.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a l’ARA, Ovejero explica que a Cs sempre hi va haver dues ànimes: la més socialdemòcrata i la liberal, que es va acabar imposant després que el partit —on ell no va militar mai tot i haver-ne firmat el manifest fundacional— fes el salt a Madrid i dugués els taronges a ser crossa de governs del PP a tot Espanya. Allò va allunyar la formació que un dia va arribar a guanyar les eleccions a Catalunya (i que ara ha quedat fora del Parlament) d’uns postulats que subscrivien exsimpatitzants del PSC i del PSUC molestos perquè, a parer seu, aquests partits havien comprat el marc del nacionalisme català. Ovejero creu que Izquierda Española recull l’esperit "antinacionalista" d’aquell primer projecte i veu camp per córrer electoralment a Catalunya. Carreras, que va deixar Cs el 2019 per la seva aproximació al PP, considera que l'esquerra espanyola s'ha instal·lat en el "populisme" i confia que Izquierda Española sigui un "espai d'acollida" per a aquells amb qui un dia va militar i també per als socialistes que enyoren el PSOE més felipista.

Cargando
No hay anuncios

De nou, la llengua

Com en el cas de Cs, la batalla per la llengua forma part de l'ideari del nou partit, que reclama que el castellà sigui vehicular a tot Espanya, malgrat que fonts del partit asseguren que la seva intenció no és "imposar-lo" sobre el català. Ara bé, a la candidatura europea hi han incorporat el pare de la família de Canet que va demanar més castellà a les aules catalanes i va originar el famós contenciós judicial que va donar lloc a la sentència del 25%. També han expressat suport a Izquierda Española l'exguru econòmic de Podemos Juan Torres i el compositor Sabino Méndez, que els ha compost una cançó de campanya igual que va fer en el seu moment amb Cs.

Cargando
No hay anuncios

Per obrir-se pas entre els socialistes descontents, sobretot amb l'amnistia, han incorporat a la seva llista de número 2 Soraya Rodríguez, exportaveu socialista al Congrés de l’època de Pérez Rubalcaba, i també hi figuren Eduardo Sotillos, exportaveu del govern de Felipe González, i Juan Francisco Martín Seco, exsecretari d’Hisenda de l'expresident andalús. Aspiren a una picada d’ullet de González, cada vegada més lluny de Pedro Sánchez, o d’Alfonso Guerra? "Molta gent ens ho pregunta", diu Del Valle a l’ARA. "Però jo entenc que, per a ells, el PSOE ha estat el seu projecte i la seva vida. En tot cas, defensem un projecte d'esquerres que vol més drets socials i més serveis públics". Buscant una escletxa al PSOE que no s’acaba d’eixamplar, el partit ja allarga la mà a Javier Lambán arran de les seves crítiques a l’amnistia, que també han espremut en campanya electoral. "A un pobre mai l’amnistiaran. És un privilegi i és d’extrema dreta", va sentenciar Del Valle el dia que el Congrés va aprovar l'oblit judicial.

Un partit que va néixer a YouTube

Des del tret de sortida a la campanya de les europees, Izquierda Española ha voltat per tot Espanya. El seu primer acte de campanya a Catalunya va ser a Ripoll, que van definir com el "quilòmetre zero" de l'extrema dreta d'Aliança Catalana, i el míting central el fan aquest 2 de juny amb presència del seu líder a Catalunya, el professor universitari Ricardo García Manrique, proper a SCC, i el mateix De Carreras.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat ser un partit extraparlamentari al qual les enquestes no donen opcions d'obtenir eurodiputats, Del Valle ha aparegut en mitjans de tirada estatal des del naixement del partit i ha desplegat una campanya que considera que els donarà opcions d’entrar al Parlament Europeu. Però com l’han finançat? "Tot ve d’aportacions dels afiliats", assegura una font de la formació, que detalla que tot va començar amb un canal de YouTube en què uns quants amics debatien sobre política durant la pandèmia. Allà ja van aconseguir la primera base de seguidors a partir de la qual van formar oficialment un think tank, la fundació El Jacobino, de la qual va acabar sortint el partit.