Política30/03/2015

CDC i ERC tanquen el full de ruta per al 27-S: independència en 18 mesos

Si no hi ha oferta de l'Estat i la Constitució queda ratificada el procés es culminaria de forma unilateral

Ferran Casas
i Ferran Casas

BarcelonaCDC i ERC han signat aquesta tarda amb Òmnium, l'ANC i l'Associació de Municipis per la Independència el preacord sobre el full de ruta conjunt a seguir per part dels partits sobiranistes a les eleccions del 27 de setembre. El document, fruit d'enteses firmades amb anterioritat, queda obert a l'espera que altres formacions amb les quals es mantenen converses o que estan en ple debat intern, com ara MES, Unió o EUiA, s'hi puguin incorporar. El text acordat afirma que els partits que subscriguin el text han de deixar clar "com a punt primer i destacat" del programa que "votar-los és un pronunciament favorable a la independència de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop fixat el caràcter plebiscitari dels comicis per part de les llistes independentistes, fixen en un termini de 18 mesos el "període màxim" per proclamar "el nou estat o república catalana". Els compromisos que s'assumeixen en el full de ruta són el pronunciament clar a favor de la independència, però també amb "la recuperació de l'estat social" i amb "la regeneració democràtica". Pel que fa al desenvolupament del procés, afirmen que si les forces del sí obtenen una majoria suficient s'haurà de redactar en un període de deu mesos una Constitució "a partir d'un procés constituent obert". En paral·lel se seguiran creant i posant en funcionament "les estructures necessàries del nou estat".

Cargando
No hay anuncios

El nucli de l'acord són els "actes de sobirania" que es faran a partir de les eleccions. Tot començaria amb una declaració sobiranista inicial com a "anunci i inici del procés cap a la proclamació de nou estat". Un procés, afirmen, que, a diferència del que va passar amb el 9-N o amb l'Estatut per les impugnacions al Tribunal Constitucional, "no quedaria en cap cas supeditat a la vigència jurídica o a eventuals impugnacions d'aquesta declaració". El procés, que hauria de durar 18 mesos des de les eleccions, implicaria negociar amb l'estat espanyol els actius i els passius, negociar amb les instàncies internacionals el reconeixement de l'estat català i mantenir "una actitud expectant respecte a l'alternativa d'un referèndum vinculant" sobre la independència.

El final del procés passaria per l'aprovació de la Constitució, com a pas immediatament anterior a la "proclamació de la independència", i, sobre la base del nou marc, s'escolliria un nou Parlament i es negociarien noves formes de relació amb l'Estat i la UE.