Front del PP, el PSOE i Cs per encarar units el xoc
Sánchez dona suport a la retirada d’urnes i Rivera demana a Rajoy que no hi hagi un nou 9-N
MadridEls partits amb què Mariano Rajoy compta per aturar el referèndum de l’1 d’octubre, el PSOE i Ciutadans, fan pinya amb el govern espanyol. Després de la trucada de dilluns entre el president espanyol i Pedro Sánchez, el secretari general del PSOE va donar suport ahir a la retirada d’urnes en un esmorzar informatiu, just l’endemà que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, parlés obertament d’aquesta possibilitat. La mostra de suport del socialista al govern espanyol va coincidir amb una reunió entre el president de Ciutadans, Albert Rivera, i Rajoy, a la Moncloa, centrada en Catalunya, i en què el polític català va expressar al president espanyol la petició que l’1-O no hi hagi ni tan sols “un nou 9-N”, segons fonts del partit taronja. Rivera va traslladar a Rajoy el seu “suport sense fissures” a l’estratègia de l’executiu per frenar “el cop a la democràcia” que volen tirar endavant les forces sobiranistes, segons les mateixes fonts.
La reunió va durar més d’una hora, i posa en relleu que Rajoy vol comptar amb els dos partits per coordinar la resposta en la fase final abans de l’1-O. L’executiu espanyol ha demanat a totes dues formacions que apartin les diferències en el flanc territorial fins que passi la data marcada al calendari, quan es podran discutir les mesures que defensen uns i altres per resoldre el debat territorial. En aquest sentit, el govern espanyol no descarta donar suport a la proposta socialista de crear una comissió al Congrés per a la reforma autonòmica, però rebutja obrir ara el debat de la reforma constitucional.
Rivera, per la seva banda, va demanar que es mantinguin els mecanismes de coordinació i informació respecte als passos que es vagin fent en funció del que passi a Catalunya. I, tot i que no hi ha més reunions previstes, a la Moncloa insisteixen que els contactes seran constants. El punt de fricció entre els tres partits és l’eventual aplicació de l’article 155 de la Constitució, de suspensió de l’autonomia. El PSOE ja ha deixat clar que no hi donarà suport, mentre que Rivera demana que no es descarti. El govern espanyol, per la seva banda, no el té sobre la taula abans del referèndum, perquè no serviria per aturar-lo, però és reticent a descartar-lo perquè podria necessitar-lo a partir del dia 2, en cas d’una declaració unilateral d’independència.
Sánchez, per la seva banda, va fer ahir una defensa d’un dels seus conceptes estrella, el d’Espanya com a “nació de nacions”, que estaria formada “almenys” per Catalunya, el País Basc i Galícia, tot i que va assegurar que Espanya és una nació “i no només un estat, com diuen els independentistes”. El líder socialista manté diferències amb el PP en aquest àmbit, però està disposat a aparcar-les com li demana Rajoy, a canvi de formar part de la tríada que ha de decidir la resposta a l’1-O.
Iglesias, fora del triumvirat
Fora d’aquest triumvirat, el líder d’Units Podem, Pablo Iglesias, va defensar ahir la legitimitat del referèndum que impulsa el Govern per a l’1-O, tot i que va recordar que el seu partit aposta perquè Catalunya segueixi a Espanya. Rajoy ha deixat fora dels contactes Iglesias, que s’ha desmarcat del discurs dels altres tres grans partits espanyols. Ahir el líder de Podem va insistir que la seva primera opció és un referèndum pactat, amb garanties i amb efectes jurídics, i va dir que això no es produirà l’1-O.