El govern espanyol exhumarà Franco abans del 25 d'octubre
El Valle de los Caídos tancarà demà les portes per preparar el trasllat del dictador
Madrid/BarcelonaFa quinze mesos un optimista Pedro Sánchez va anunciar que trauria Franco del Valle de los Caídos abans que s'acabés l’estiu (del 2018). Ha trigat més del que es pensava però aquest divendres el consell de ministres n'ha donat una data: el dictador serà exhumat abans del 25 d’octubre. La cosa més probable és que es faci entre el 18 i el 22. El primer pas ha sigut tancar el Valle de los Caídos. A partir del 12, Dia de la Hispanitat, el monument que es va construir per perpetuar el llegat de la dictadura no es pot visitar i no es reobrirà fins que la tomba de Franco sigui buida. Sánchez sí que ha aconseguit que les restes del dictador surtin de la basílica abans de les eleccions.
La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, va argumentar que no podien donar-ne una data concreta –a diferència de fa quatre mesos, quan van anunciar la data (fallida) del 10 de juny– per motius tècnics: “Necessitem dies per tenir el Valle de los Caídos tancat, en les condicions tècniques adequades”, va assegurar. La resistència del prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, no preocupa Calvo, perquè ni el Vaticà ni l’Església espanyola s’han oposat a l’exhumació i, sobretot, perquè hi ha la sentència del Tribunal Suprem: “És una cosa jutjada. Article 123 de la Constitució. Final [s’hi especifica que el Suprem és el màxim òrgan judicial]. El 25 de setembre les restes de Franco ja no seran al Valle de los Caídos”.
S’avisarà la família del dictador 48 hores abans perquè puguin assistir, si ho volen, a l’exhumació. Calvo va assegurar que el govern en funcions ja ha fet força feina i que gairebé ja tenen tot l’equip que hi participarà. Entre els assistents hi haurà la ministra de Justícia, Dolores Delgado, com a notària major del regne.
La família de Franco ha presentat aquest divendres un escrit al Tribunal Constitucional en què li sol·licita que es pronunciï sobre les mesures cautelaríssimes sol·licitades per paralitzar l'exhumació. En cas de no obtenir resposta en les properes 24 hores, la família ha advertit que acudirà davant el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg.
Trasllat per aire o per terra
Mentre els operaris aixequin la làpida, que pesa uns 1.500 quilos, i obrin la caixa de zinc on es guarden les restes momificades del dictador, la basílica romandrà tancada. La premsa podrà esperar a fora –el govern espanyol preveu ressò internacional–, a l’esplanada que hi ha davant la basílica, per agafar-ne imatges des de lluny. Calvo no va concretar com es faria el trasllat però no va descartar que es fes amb helicòpter. És l'opció més probable, perquè el govern espanyol vol sobretot calma i discreció i, si ho fes per carretera, es podrien produir concentracions de nostàlgics del règim. El cost total de l'operació serà d'11.000 euros.
“Per a nosaltres és una satisfacció extraordinària perquè suposa tancar amb rotunditat una cosa que no era digna”, va dir Calvo. Tot i això, l’exhumació no tanca la polèmica sobre el monument feixista. Quedaran moltes coses per decidir. A la basílica hi continuaran les restes de Primo de Rivera, i a les criptes, amagades i sense nom, les restes de més de 33.000 morts, molts d’ells traslladats al Valle de los Caídos des de fosses comunes i sense que ho sabessin les famílies. Hi ha unes quantes demandes de persones que volen recuperar les restes dels familiars. I en algun moment s’haurà de decidir què fer amb el monument que va fer construir Franco per enaltir la dictadura. Enlloc s’expliquen tots els símbols que amaga ni el fet que va ser construït, en gran part, per presos. Calvo va insistir ahir que ja no serà possible retre homenatge al dictador, però no va concretar com s’evitarà que el cementiri madrileny de Mingorrubio es converteixi en la nova destinació dels que enyoren la dictadura.