Homs proposa una reunió entre Mas i Rajoy com a "primer pas per al diàleg"

El nou conseller de la Presidència no espera "cap gest" del govern espanyol cap al dret a decidir, però tampoc no desvela el pla B si tomben la consulta. Mas augmentarà la presència a l'exterior tot i admetre que "la via diplomàtica estrica té menys recorregut"

Francesc Homs, ahir al Palau de la Generalitat / PERE VIRGILI
Ara
28/12/2012
3 min

BarcelonaEl nou Govern engegarà en els propers dies el full de ruta sobiranista que preveu, en primer lloc, aprovar un pronunciament sobiranista al Parlament, que "hauria d'anar més enllà" del suport de CiU i ERC, segons ha dit el nou nou conseller de la Presidència, Francesc Homs, en una entrevista a RAC1. El següent pas –"el més raonable", ha assegurat Homs– és que en els propers dies hi hagi una reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la qual Mas començarà a negociar la celebració d'un referèndum pactat amb Madrid. "Haurem de trobar la manera a mitjà termini de reprendre el diàleg", ha afegit el nou conseller en una altra entrevista a Catalunya Ràdio, que ha posat com a requisit que l'executiu espanyol no demani als catalans de "renunciar al que som". "Des del reconeixement mutu, ens hem de posar a dialogar", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si el govern espanyol s'oposa al referèndum pactat, que és el més probable, el Parlament encetarà la via de la llei de consultes prevista a l'Estatut. El que no ha volgut revelar Homs és quin és el pla B de l'executiu si el Tribunal Constitucional també tomba la llei de consultes o si directament suspèn la convocatòria de la consulta catalana.

Homs ha deixat clar que la Generalitat tirarà endavant amb el procés, però no ha dit com. "Jo no demano confiança ni per a plans B ni per a plans Z, demano confiança en el procés i procuro explicar les passes, cadascuna d'elles", ha remarcat. Això sí, ha advertit: "Hem demostrat que no desistim col·lectivament com a país i que cada cop que ens posen un obstacle, busquem la manera de saltar-lo". El conseller ha admès que no espera "cap gest" del govern espanyol en relació amb el dret a decidir. I és que, en un altre moment de l'entrevista a Catalunya Ràdio, Homs ha afirmat que "no hi ha res més radical que el PP" en la política espanyola, en resposta a la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que va acusar l'executiu de "talibà". "És d'una gran ignorància, perquè no sap què són els talibans", ha exclamat Homs, que ha afegit que "si el que vol és significar una radicalitat, no hi ha res més radical a la política espanyola que el PP".

Entre gener i febrer, ha anunciat el conseller, es posarà en marxa el consell català de la transició nacional que ha de tutelar el procés.

Coordinar la xarxa de catalans a l'exterior

Una de les funcions del nou conseller serà coordinar la presència de la Generalitat a l'exterior, un aspecte clau per internacionalitzar el procés català. Homs ha admès que "la via diplomàtica estricta" té "menys recorregut" i que caldrà teixir aliances gràcies a la tasca parlamentària a Brussel·les i a la coordinació de la xarxa de catalans a l'exterior. El mateix Artur Mas liderarà el procés i serà la cara visible del Govern a l'exterior. Homs ha reconegut que en els propers mesos el president haurà d'agafar molts avions. L'altra cara visible serà el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Homs ha deixat clar que l'executiu no nomenarà un viceconseller d'Exteriors, com tenia el tripartit. Tampoc canviarà, "de moment", el nom de la conselleria de la Presidència, tot i que ahir al matí es va informar des del Govern que la conselleria es diria de la 'Presidència i afers exteriors'. Homs ha admès que el nom difós en un primer moment va ser "un error".

El nou conseller de la Presidència no canviarà de despatx i admet que la feina que farà a partir d'ara, com a nou membre del Govern amb cartera, serà "gairebé la mateixa" que feia abans com a secretari general de la Presidència. "El que ha canviat és el sentit de la legislatura", ha afirmat. "M'havia trobat que en alguna reunió m'anaven dient 'conseller', 'conseller', 'conseller', i no t'atrevies a corregir-los", ha arribat a dir.

Una conselleria més

Homs ha tirat pilotes fora quan li han preguntat per què s'augmenta el nombre de consellers, si s'havia anunciat que es mantindria igual. "S'augmenta el nombre de consellers, però no s'ha creat cap conselleria nova", ha dit. "No és veritat que sigui un Govern més car", ha insistit.

Un any pitjor

En clau econòmica, Homs ha admès que aquest 2013 serà pitjor que el 2012, però ha deixat clar que "això no vol dir que no ens en puguem sortir". "D'ajustos i retallada de despesa, n'hi continuarà havent", ha dit. "Estem en una situació límit, on van cargolant, van cargolant, i això se'ls acabarà girant en contra; exigir uns objectius de dèficit impossibles se'ls girarà en contra", ha dit en referència als límits fixats pel govern espanyol.

stats