GOVERN
Política29/03/2011

Francesc Xavier Mena: “Per tenir bones dades d'atur haurem d'esperar al segon semestre d'enguany”

En una entrevista a COMRàdio, el conseller d'Empresa i Ocupació ha parlat d'atur, de productivitat i de perspectives de futur de l'economia catalana

Redacció
i Redacció

BarcelonaEn declaracions al programa El Dia de COMRàdio, el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha dit que les dades d'atur de març continuen amb una “inèrcia negativa” i que caldrà esperar el segon semestre de l'any per començar a tenir bones dades d'atur. El conseller ha explicat que per aconseguir augmentar els índex d'ocupació “caldrà fer els deures” i que la principal mesura per redreçar l'economia és “formar la gent que les empreses actuals i de futur demanin” per tal que "totes les persones que vulguin treballar siguin capaces de trobar feina". En aquest sentit, una de les principals mesures de la seva conselleria serà incentivar la formació professional perquè “la gent tingui un ofici i millori la seva entrada al món laboral”; el conseller ha explicat que destinarà 400 milions d'euros a institucions de formació professional que facin que la persona que vulgui un ofici aconsegueixi una “formació dual”, teòrica i pràctica. Per reforçar la seva idea, Mena ha posat l'exemple d'Alemanya, que, ha dit, “és competitiva per als enginyers i per als matricers”.

Inscriu-te a la newsletter Qui és més corrupte?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Respecte al nivell de recerca que hi ha actualment a Catalunya i com s'ha d'introduir al món empresarial, el conseller ha destacat que el país “ha fet avenços considerables” i que actualment “tenim centres tecnològics a primer nivell mundial”. Mena ha afegit que una de les línies del seu mandat consistirà a “connectar la recerca amb la petita i mitjana empresa”, incentivant la innovació de les empreses a nivell de “procés, producte i disseny” per tal de millorar-ne la competitivitat.

Cargando
No hay anuncios

Mena també s'ha referit a les reformes que caldrà fer al sistema financer per tal de redreçar l'economia. En aquest sentit, el conseller ha dit que “el sistema financer és com el cor de l'ésser humà, per tant, no s'ha de deixar que es pari” i hi ha afegit que el dèficit actual es deu al fet que “se'ns van deixar uns diners que no eren fruit dels nostres estalvis i ara s'han de tornar, a part de l'excedent immobiliari que les caixes tenen actualment”. Mena ha remarcat que s'hauran de pensar les reformes que permetin que “aflori el crèdit bancari per a les petites i mitjanes empreses” i ha afegit que “caldrà modificar els sistemes corporatius i socials” per tal que no es permetin les bombolles especulatives.

El conseller ha explicat que, malgrat que les dades indiquen un 40% d'atur juvenil i uns índex globals d'atur molts elevats, la producció industrial està en expansió i ja es comencen a veure “llums verdes que ens albiren el final del túnel”. En aquest sentit, Mena ha explicat que des del Govern comencen a tenir "contactes amb empreses que volen venir a invertir” a Catalunya, però ha afegit que, a causa del context de recessió actual, les empreses encara “tenen por de tornar a ampliar les plantilles”. El conseller, però, s'ha mostrat positiu en que l'índex d'ocupació “comenci a regirar-se en termes nets” en un termini més o menys curt.

Cargando
No hay anuncios

Mena també ha emfatitzat en la importància de fomentar l'emprenedoria local, més enllà que “també tingui presència global”, i en la necessitat de fer créixer un 42% la productivitat del país, sense deixar de banda l'esperit “internacionalitzador i innovador”. En aquest sentit, el conseller ha dit que “el Govern generarà un ambient favorable” perquè això sigui possible.

Finalment, Mena també s'ha referit a la situació de l'energia nuclear a Catalunya i ha dit que actualment "el 53% de l'energia que consumin prové de les nuclears" autonòmiques, Ascó I i II i Vandellòs II. Respecte a la seguretat de les nuclears, el conseller ha dit que “a data d'avui podem estar tranquils” i que “quan arribi el moment ja es pensarà si aquestes xarxes s'acoplen o no en un futur”.