Un exdelegat del govern de Felipe González a Catalunya, "ofès" per la seva carta
Francesc Martí Jusmet replica a l'expresident espanyol que "els realment nazi-feixistes estan entre la Moncloa i el passeig de la Castellana, que no el poble noble de Madrid"
BarcelonaFrancesc Martí Jusmet, exdelegat del govern espanyol a Catalunya durant l'etapa de Felipe González a la Moncloa, ha confessat avui que se sent "ofès" per la seva carta dirigida als catalans i li ha demanat que es deixi votar a Catalunya en un referèndum. "Les teves declaracions m'han ofès en la meva memòria. Em disgusta moltíssim que la teva trajectòria s'enterboleixi amb actituds tan llunyanes d'allò que encarnaves", ha dit Martí Jusmet en un escrit publicat a la seva pàgina del Facebook amb el títol 'Carta a Isidoro'.
En al·lusió a la comparació de González entre la proposta independentista i "l'aventura alemanya o italiana dels anys 30", Martí Jusmet recorda que "els catalans nazi-feixistes són una ultraminoria i la majoria del poble l'únic que vol és ser com és i que li deixin decidir-ho". "El català mitjà el que vol és ser ciutadà, no súbdit. S'ha sentit marginat, menyspreat i assetjat. En 20 anys el retrocés ha estat brutal. I molts es pregunten si val la pena continuar així, entre els parracs, que no esparracs, d'un Imperi ja mort", ha afegit.
Segons el seu parer, "els realment nazi-feixistes estan entre la Moncloa i el passeig de la Castellana, que no el poble noble de Madrid, i en la lògica antipolítica d'algun sector d'una pseudoesquerra a la qual quadraria més bé l'adjectiu de 'justicialista'". "Tampoc som Albània. Estem a la mateixa entranya d'Europa. Per favor!", afegeix. "I argüeixes la legalitat. Ho comprenc. Sense aquests dos arguments menyspreables que has exhibit. Em semblaria raonable que si votessis en un referèndum ho fessis amb un 'no' a la independència. Em semblaria conseqüent".
"Però hi ha també la legitimitat", prossegueix. "I és legítim que es respecti la voluntat del poble, que és qui en definitiva fa les lleis. És un conflicte clàssic. En la Història s'ha resolt amb les armes (que ni tu ni jo volem en absolut) o per les urnes. Doncs deixa'ns votar! Si s'hagués optat per això fa temps, potser sortiria reforçada la teva opció. Ara ja no ho sé". Perquè, "si surt que 'no'", ha apuntat, "no seré gaire feliç, però podré circular pel món, com volia el meu avi, sense sentir la vergonya d'exhibir un passaport espanyol". Però deixeu-nos votar en referèndum!", assevera la missiva de Martí Jusmet.
El que fou delegat del govern entre el 1982 i 1993 ha elogiat el paper de González durant el seu mandat per treure Espanya "del pantà", però li ha recordat que ell se sent "internacionalista", cosa que no evita que ara es rebel·li "quan vulguin convertir-me al nacionalisme espanyol".