POLÍTICA
Política23/11/2011

Homs: "Em costa d'entendre que algú es pugui fer el sorprès per les mesures"

El portaveu del Govern justifica per què Mas va presentar la segona onada de retallades després del 20-N

Ara
i Ara

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, justifica que el president Artur Mas no hagi anunciat la segona tongada de retallades abans del 20-N per no fer entrar "el debat pressupostari en el pim, pam, pum electoral". A més, Homs ha assegurat que, de les mesures anunciades, "més de la meitat ja estan fetes".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No crec que ningú es pugui fer el sorprès: no hem deixat de fer coses impopulars, també, durant períodes electorals. Si arribem a explicar això abans de les eleccions, ens haurien dit que fèiem populisme abans de les eleccions", ha dit. "No és un tema de por als resultats electorals, ja ho vam dir, que vindrien més mesures", ha assegurat en una entrevista a RAC1.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de l'executiu ha posat èmfasi en què, com va dir Mas, "s'ha tocat os" en "els serveis que van dirigits a la gent", motiu pel qual "no es pot seguir retallant aquí" i cal buscar "mesures alternatives" com les proposades ahir. Homs no ha concretat exactament quan es començaran a posar en pràctica les noves mesures, ja que abans cal aprovar els pressupostos, però ha avançat que en un termini de "dos o tres mesos" se'n començaran a notar els efectes.

Homs ha avançat que el Govern posarà els pressupostos sobre la taula "en els propers dies", i que demanarà el suport, com a mínim, del PP, el PSC i ERC a l'hora d'aprovar-los "perquè la situació és la que és i ens afecta a tots". Tanmateix, el portaveu de l'executiu s'ha mostrat optimista i ha assegurat que, amb les dades de què disposen actualment, i si es compleixen els objectius previstos per al 2012, el 2013 "podrem començar a aixecar el vol".

Cargando
No hay anuncios

El sou dels funcionaris

En referència a un dels temes més polèmics, com és la rebaixa salarial dels funcionaris, Homs ha remarcat que la retallada afectarà només els complements salarials, i ha avalat les paraules que la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha pronunciat a TV3, segons les quals la retallada afectarà "dos cops l'any" les pagues extres. En qualsevol cas, ha deixat clar que la "voluntat" de l'executiu, que "ja s'ha començat a negociar amb els responsables sindicals", és que les mesures no s'apliquen de forma "lineal". "L'esforç no es pot demanar de manera igual per a tothom, com va fer el govern espanyol", ha assegurat, i ha recordat que hi ha "un catàleg" de complements que es poden tocar i sobre el qual el Govern negociarà amb els sindicats "durant les properes setmanes".

Cargando
No hay anuncios

Homs ha assegurat també que el que el Govern plantejarà per a la funció pública són "uns imports raonables per a aquella gent que té uns ingressos garantits i una paga a final de mes garantida". El portaveu ha admès: "Molestarem els 200.000 treballadors llargs que hi ha al servei de la Generalitat, però ho farem per garantir l'estat del benestar. L'alternativa és seguir retallant serveis, i a això ja hem dit que no".

El tiquet moderador

Cargando
No hay anuncios

En relació amb l'enigmàtic tiquet moderador que Mas va plantejar per als medicaments, Homs ha matisat que "no és exactament un copagament", però no ha detallat en què consistirà ni a qui afectarà: "No li puc dir amb precisió si serà per a tots els usuaris", ha admès el portaveu, tot i que ha pronosticat que, de la mateixa manera que actualment els medicaments no els paga igual "aquella persona que té feina que aquella persona que està jubilada o en una situació diferent", en el cas del tiquet moderador, "aquest tipus de diferències també hi seran". En aquest sentit, ha remarcat que, com va avançar Artur Mas, aquesta mesura no es planteja com "una font d'ingressos", sinó més aviat com un element dissuasiu contra l'abús de medicaments.