"Ens ho podríem pagar tot i ens sobrarien diners": Mas-Colell defensa la Hisenda pròpia en sis raons
Homs vincula la posada en marxa d'aquesta estructura d'estat a la investidura i avisa la CUP que introduir matisos ideològics en aquesta fase del procés el pot fer "impracticable". El candidat menysté el gest de Pablo Iglesias a favor d'un referèndum català
BarcelonaEl conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, ha debutat aquest dimarts en la campanya electoral de Democràcia i Llibertat camí del 20-D. Ho ha fet amb una intervenció relativament breu en què ha resumit les sis raons per les quals Catalunya necessita una Hisenda pròpia, que és precisament una de les estructures d'estat incloses en la declaració de ruptura pactada entre Junts pel Sí i la CUP que va generar tensions al Govern del qual forma part.
En el transcurs de la seva intervenció, Mas-Colell ha avançat que la Generalitat ja ha enviat factures per valor de 3.150 milions d'euros en direcció a l'Estat per tal de rebre els diners del fons de liquiditat autonòmica (FLA) el proper dia 16. Precisament el FLA és el quart dels sis motius que el conseller en funcions situa com a claus per apostar per una Hisenda catalana.
1. "L'Estat no gasta a Catalunya el que li tocaria gastar en el marc de competències actuals. Això passa amb els fons finalistes, la reducció dramàtica del 70% dels fons finalistes, o el deute històric per la disposició addicional tercera", ha defensat Mas-Colell, que ha indicat que els deutes que té l'Estat amb la Generalitat s'enfilaria ja cap als 4.000 milions d'euros. "Hi ha un ministre que va per Espanya signant deutes històrics: el convido quan vulgui a signar un conveni pel pagament del deute històric de l'addicional tercera", ha apuntat sobre Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda, amb qui ha tingut enfrontaments al llarg de la legislatura.
2. "Amb els impostos que es recapten a Catalunya es poden finançar tots els serveis públics que s'estan fent al país. Ens ho podríem pagar tot i encara ens sobrarien diners", ha considerat el conseller d'Economia en funcions, que ha recordat que el dèficit fiscal és d'entre 12.000 i 16.000 milions d'euros de forma "persistent".
3. "El dèficit que podem fer ens l'imposa l'Estat distribuint els dèficits assignats per Europa de forma asimètrica. És ridícul. Tenim un 0,3% autoritzat de dèficit per al 2016 i l'Estat en pot fer fins a deu vegades més. Això és ridícul i ho sap tothom", s'ha queixat Mas-Colell sobre un repartiment que ha aixecat polèmica de forma reiterada durant la legislatura espanyola.
4. "Només tenim un banc, que és el FLA. No és mai bo tenir només un banc. Si tens només un banc, es tracta d'un banc dolent, ineficient i que abusa. Un banc que fa política, que ja sabem que això no és mai bo per part dels bancs", ha indicat el conseller d'Economia en funcions sobre aquest mecanisme de finançament.
5. "Ens controlen cada vegada més els diners que podem ingressar. Ens envien tots els impostos que fem al Tribunal Constitucional i ens controlen la despesa. Hi ha una intervenció de la tresoreria de la Generalitat. Contra les condicions discriminatòries de l'Estat en farem contenciós administratiu davant del Tribunal Suprem", ha defensat Mas-Colell.
6. "Estem sotmesos a una campanya de desestabilització i de calúmnia", s'ha queixat el conseller d'Economia en funcions.
El pla de xoc
Pel que fa a les 20 mesures plantejades per Junts pel Sí a la CUP, avançades per l'ARA, Mas-Colell ha apuntat que no està al corrent de la negociació. "Però sé que totes les bandes de la negociació són conscients de la fiscalitat de la Generalitat", ha apuntat el conseller en funcions, que ha demanat "canviar-la".
Valoració del debat
Homs ha apuntat que en el debat d'ahir organitzat per Atresmedia s'hi va veure un "pòquer anticatalanista". L'exconseller de la Presidència no ha apreciat gens el gest de Pablo Iglesias, líder de Podem, que ahir es va significar sense matisos a favor de la celebració d'un referèndum a Catalunya. "En essència, diu que ens deixaran votar perquè seguim pagant", ha apuntat el dirigent nacionalista.
"El debat és la viva imatge d'allà on no volem ser", ha indicat.
Homs, les retallades i els acords amb l'Estat
El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles, Francesc Homs, ha assegurat que amb una Hisenda pròpia no s'haurien fet les retallades pressupostàries dels últims anys. "Podríem tenir un estat del benestar més avançat", ha considerat Homs, que ha apuntat que el més "revolucionari" avui en dia és apostar per la independència.
El dirigent nacionalista ha vinculat la posada en marxa de la Hisenda catalana a la investidura. "La prioritat és el procés de transitorietat", ha alertat Homs, que també ha avisat de l'aparició "d'altres debats" més enllà de la independència. "Si en aquest camí delicat ens dediquem a buscar accents, això ho fa pràcticament molt difícil o impracticable", ha defensat. "Tindrem temps de sobres per debatre-ho tot", ha indicat.
L'exconseller de la Presidència ha assenyalat que al llarg de les últimes dècades hi ha hagut acords amb partits espanyols per donar estabilitat al Congrés dels Diputats i que sempre s'han "incomplert".