Estació d'AVE per a 28 persones i la llotja del Bernabéu: Homs carrega contra el model d'infraestructures de l'Estat
El candidat de Democràcia i Llibertat assegura que el pagament del FLA per part de l'Estat indica la "debilitat" del govern espanyol davant Europa
BarcelonaEl candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles del 20-D, Francesc Homs, ha carregat aquest dilluns al matí contra la planificació en matèria d'infraestructures de l'Estat. En aquest sentit, Homs ha posat de manifest que hi ha estacions d'AVE en poblacions com Otero de Sanabria, on hi viuen 28 persones segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), i ha denunciat que gran part del model d'infraestructures es decideix "a la llotja del Bernabéu".
En aquest espai, segons l'exconseller de la Presidència, hi coincideixen funcionaris, ministres, exministres i empresaris. "Es diu que el model estatal és radial, però jo diria que el model és el de la llotja del Bernabéu", ha apuntat Homs en referència a l'estadi on juga el Reial Madrid, presidit precisament per un empresari de la construcció com és Florentino Pérez. "Hi ha forces que diuen que som victimistes per denunciar la manca d'inversió, i això els fa còmplices de la llotja del Bernabéu", ha assenyalat en referència a "part de l'esquerra catalana". "Fan una pinça amb el PP", ha afegit.
El cap de llista de la coalició formada per Convergència, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament ha denunciat que l'execució pressupostària dels compromisos de l'Estat en matèria d'infraestructures és molt menor que les quantitats pactades. "Això afecta la gent treballadora del país", ha defensat Homs, que ha apuntat que és en matèria de mobilitat i logística on es nota més la "urgència" de la independència.
L'exconseller de la Presidència ha desvinculat la manca d'inversions en infraestructures de l'aposta per la independència. "Això ve d'abans del procés", ha considerat Homs. "El procés, en part, neix perquè durant moltes dècades, després d'intents de bona fe dels partits catalans de comprometre's amb la governança d'Espanya, la correspondència ha estat zero, quan no a la contra", ha apuntat. El candidat ha apuntat que durant la propera legislatura exigiran el compliment de les inversions en Rodalies i la construcció del corredor mediterrani.
Inversions sense fer
El secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, ha lamentat que un 90% de les inversions previstes l'any 2008 pel govern del PSOE no s'han dut a terme. "De tot el pla previst, que incloïa 4.000 milions d'euros per a Rodalies, només se n'ha executat el 10%", ha assenyalat Font.
"Una de les apostes més importants és convertir les línies de Rodalies en metro, ja sigui des del Maresme o des d'Osona. El futur passa per transformar el sistema metropolità en un sistema eficient i sostenible", ha considerat l'alt càrrec del departament de Territori i Sostenibilitat. "La gran aposta per inversions al nostre país des del punt de vista ambiental i social són les Rodalies", ha apuntat.
"Aversió" a Catalunya
El número cinc per Barcelona, Miquel Puig, ha apuntat que la candidatura no reclama que l'Estat inverteixi més diners en infraestructures. "Demanem dues coses que són molt complementàries. Que no es discrimini Catalunya, perquè l'Estat té aversió a invertir a Catalunya. I una segona cosa: que les inversions siguin sensates, que vagin acompanyades d'una anàlisi. Això, l'Estat no ho fa, per això veiem coses tan aberrants com que el corredor mediterrani que reclama la Unió Europea s'ha de fer des de Madrid", ha apuntat Puig, economista.
"Si volem tenir més prosperitat, hi ha una sèrie d'obres que s'han de fer: la connexió dels ports de Barcelona i Tarragona en ample europeu i el corredor mediterrani. No entenem què han fet el PP i el PSOE perquè això no es faci", ha apuntat el número cinc per Barcelona de Democràcia i Llibertat.
El pagament del FLA
Pel que fa al pagament del fons de liquiditat autonòmic (FLA) per part de l'Estat, el candidat ha apuntat: "Si fos pel govern del PP, no pagarien. Si paguen és perquè formem part d'Europa i estan tutelats per les institucions europees. Aquest context ens dóna una força immensa: l'Estat mai havia estat tan dèbil com ara des del punt de vista de les institucions financeres. Són el govern espanyol més dèbil de la història, i això ens anima a tirar endavant la independència de Catalunya", ha reivindicat.
L'operació 'menina'
Preguntat sobre la possibilitat que Mariano Rajoy faci un pas enrere a favor de Soraya Sáenz de Santamaría –anomenada operació 'menina' per part de Pablo Iglesias, líder de Podem– per tal de facilitar un pacte postelectoral que permeti al PP mantenir-se al govern, Homs ha fet la següent consideració: "Hem perdut ja fa molt temps la confiança en els polítics dels grans partits espanyols. Ens han enganyat tantes vegades que el que és sensat i moderat és haver perdut la confiança en aquesta gent. Decideixin el que hagin de decidir, nosaltres farem el nostre camí".
Resultats a França
Preguntat sobre els resultats de les eleccions regionals a França, on el Front Nacional de Marine Le Pen ha obtingut la victòria en la primera volta, Homs ha considerat "preocupant" aquest escenari. "Ens hauria de fer pensar i reflexionar", ha apuntat el cap de llista de Democràcia i Llibertat.