CANVI DE CICLE
Política15/04/2014

El Govern insisteix que la UE no prendrà una decisió oficial sobre Catalunya fins que aquesta s'independitzi

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, repta l'Estat a preguntar formalment a Brussel·les com actuaria, tot i que "llavors cauria en la més gran de les contradiccions"

R. Tugas / O. March
i R. Tugas / O. March

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha defensat aquest dimarts l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional sobre la pertinença d'una Catalunya independent a la Unió Europea i ha criticat que alguns n'opinin "a cop de titular". "Abans de fer comentaris, que se'l llegeixin", ha reclamat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el també portaveu del Govern ha insistit que Brussel·les haurà de prendre una decisió concreta un cop Catalunya esdevingui un estat, ja que "hi ha precedents en un sentit i un altre", i que "tota la resta són comentaris legítims però no oficials". "En la construcció europea hi ha casuístiques de tot tipus, [...] quan Dinamarca va demanar sortir, es va obrir un procés de negociació de dos o tres anys, mentre que tota l'Alemanya de l'Est s'incorpora de cop a la UE", ha recordat.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, Homs ha apuntat que el criteri que es prendrà sobre el manteniment de Catalunya a la UE "serà polític i econòmic". "És el que ha passat en el procés de construcció de la UE, no hi ha un manual d'instruccions", ha reblat. "L'informe del CATN té la honestedat de plantejar tots els escenaris que es poden plantejar", ha assegurat, i ha afegit que ja li "agradaria contrastar aquest informe amb d'altres d'altres institucions".

En tot cas, ha explicat que l'executiu ara està centrat en "proveir totes les decisions que siguin necessàries per fer la consulta el 9-N i facilitar informació a tothom perquè puguin tenir eines de contrast per poder votar". "No conec cap informe tan complet per tenir dades sobre les hipòtesis del que es podria produir com a conseqüència que Catalunya esdevingui un estat independent", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, Homs ha bromejat que "el que no és possible és negar el dret a la independència i, al mateix, amenaçar amb deixar fora de la UE", ja que una cosa exclou l'altra. Preguntat pels periodistes, ha assegurat que li agradaria que l'estat espanyol preguntés formalment a Brussel·les què passaria en cas d'independència, "però llavors cauria en la més gran de les contradiccions". De fet, no creu que això succeeixi abans del 9-N i, per tant, llavors cadascú "votarà en base a la informació de què disposi".