DRET A DECIDIR
Política19/04/2013

Homs avança que a partir de l'estiu es podran pagar els impostos a la Generalitat i no a l'estat espanyol

Sobre la consulta, el conseller de la Presidència assegurat: "Seguint la consigna del President, hem de mirar de fer-la i de parlar-ne menys"

Ara
i Ara

BarcelonaEl portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, tanca la polèmica pel que fa a les divergències en el si del Govern sobre com i quan cal fer la consulta d'autodeterminació: "Seguint la consigna del president, hem de mirar de fer-la i de parlar-ne menys". Ho ha dit en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', en què ha assegurat que "la pinya per a la consulta hi és", i ha remarcat que "es van treure de context" les paraules del conseller de Justícia, Germà Gordó, que en una conferència aquest dilluns va obrir la porta a un possible ajornament de la consulta. Homs ha dit que el discurs de Gordó va ser "molt llarg i molt complet" i ha demanat "posar les paraules en el seu just context" per no fer-ne males interpretacions.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer una crida a l'ordre, ahir, als consellers del seu executiu. "Cal fixar-se en les coses que es fan i no en les que es diuen", va insistir Mas. El president va demanar "tranquil·litat, discreció i bons aliments" als seus consellers, després que els últims dies han aflorat diferències sobre el rumb que cal prendre per fer la consulta. "El rumb es manté", va explicar el líder de CiU.

Cargando
No hay anuncios

"Com i quan es farà la consulta és als acords subscrits per la majoria de formacions polítiques que sostenen el govern de la Generalitat", ha conclòs Homs.

"Que no ens vinguin amb excuses de mal pagador. Montoro podria flexibilitzar el dèficit avui mateix"

Cargando
No hay anuncios

Sobre les negociacions amb Madrid per a la flexibilització del sostre de dèficit, actualment fixat al 0,7% per a les autonomies, Homs ha dit que el Govern continuarà insistint en el concepte d'un terç: "Som un terç de la despesa, ens pertoca un terç de la flexibilització del dèficit", ha remarcat el conseller, que ha assenyalat que un terç del 4,5% que té ara l'executiu espanyol és un 1,5%. "Que ningú es pensi que això depèn d'Europa", ha advertit Homs, que ha remarcat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, podria flexibilitzar el dèficit "avui mateix", sense esperar la resposta d'Europa, si establís la premissa del terç. "Que no ens vinguin amb excuses de mal pagador", ha conclòs.

Homs ha explicat que si l'executiu català encara no ha presentat els pressupostos del 2013 és com a "mesura de pressió", perquè si es confeccionen amb el sostre del 0,7% es podria donar a entendre que "hi estem d'acord", alhora que ha refredat les expectatives sobre les retallades que s'hauran d'impulsar: "No volem enganyar. No comptem que una flexibilització del dèficit aporti una alegria pressupostària", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

Banc de proves per a la hisenda pròpia

El conseller Homs també ha avançat que a l'estiu ja es podran pagar legalment els impostos estatals a la Generalitat de Catalunya. "Estem parlant amb els ajuntaments i les empreses perquè les que vulguin paguin els impostos a través de l'Agència Tributària Catalana (ATC)". Homs ha dit que això servirà com a banc de proves per a una futura hisenda pròpia.

Cargando
No hay anuncios

L'ATC no té competències per gestionar els impostos estatals com l'IVA, l'IRPF o l'impost de societats, per això només pot fer d'intermediària i derivar-los a la Hisenda estatal, però el Govern ofereix aquest servei perquè l'agència "guanyi en volum i coneixement".

Homs ja va anunciar aquesta setmana que es prepararia en els pròxims mesos un mecanisme perquè l'ATC pogués rebre, de forma generalitzada, els tributs i tramitar-los amb total seguretat jurídica per als contribuents, però avui ha concretat que aquest sistema estarà a punt abans de l'estiu.

Cargando
No hay anuncios

Onze municipis ja paguen els seus impostos estatals a l'ATC, i la previsió és que a l'estiu en siguin un centenar, a més de nombrosos empresaris i particulars, segons les estimacions de les plataformes que donen suport a la sobirania fiscal.