Operació Catalunya

França obre una investigació sobre la implicació d'un policia francès en l'operació Catalunya

Un alt càrrec de Duanes hauria passat informació falsa de Trias i de Pujol a la 'policia patriòtica'

ParísEl govern francès ha obert una investigació interna per aclarir si el director de Duanes d'Occitània, l'agent Jean-Michel Pillon, va filtrar informació falsa a la policia patriòtica espanyola sobre suposats comptes bancaris a Suïssa i a Andorra de líders catalans com Xavier Trias i Jordi Pujol a canvi de 50.000 euros. "Hem obert una investigació interna per comprovar la veracitat d'aquesta informació", han revelat aquest dimecres fonts del ministeri d'Economia francès, del qual depèn la Direcció General de Duanes i Impostos Indirectes.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les mateixes fonts, l'executiu francès s'ha assabentat de la informació sobre el paper que hauria jugat Pillon en l'operació Catalunya –publicada dilluns per RAC1 i La Vanguardia– per la premsa catalana. Pillon, de 64 anys, va demanar "fa unes setmanes" la jubilació i ja no va a treballar, però segons fonts de Duanes l'agent és encara formalment el director general a Occitània, amb base a Tolosa de Llenguadoc, i ho serà fins que l'1 de març es nomeni un substitut.

Cargando
No hay anuncios

Segons va publicar RAC1, una sèrie de correus electrònics i altres documents demostren que Enrique García Castaño, comissari de Policia quan el popular Jorge Fernández Díaz era ministre de l'Interior, i l'agent Jean-Michel Pillon es coneixien des de feia temps gràcies a la cooperació policial que hi havia hagut entre Espanya i França en la lluita contra ETA. Tenien una relació estreta.

Accés a dades

Entre el 2012 i el 2014, en el marc de l'operació Catalunya, García Castaño -vinculat a les clavegueres de l'Estat i investigat en el cas Kitchen- hauria demanat a Pillon informació fiscal sobre l'exalcalde de Barcelona i sobre Pujol i la seva família, atès que Pillon tenia accés a la llista Falciani, que recull els noms d'evasors fiscals, i a altres dades sensibles i confidencials. També li va demanar informació sobre altres personalitats catalanes com l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet.

Cargando
No hay anuncios

L'alt càrrec de les duanes franceses hauria enganyat l'excomissari García Castaño filtrant tota mena d'informació falsa –com el compte inexistent de Trias a Suïssa– i hauria rebut per les diferents filtracions un total de 50.000 euros procedents de fons reservats, uns fets que ara investigarà el govern francès. Les dades que el policia de duanes francès va filtrar van acabar a la primera pàgina d'alguns diaris espanyols, encara que fossin falses, i van contribuir a alimentar la guerra bruta contra Catalunya orquestrada per la policia patriòtica.

Cargando
No hay anuncios

Sancions

Si les tasques d'inspecció confirmen que el director de Duanes de la regió d'Occitània va utilitzar el seu càrrec, que li dona accés a informació confidencial, per filtrar dades a la policia espanyola extraoficialment a canvi de diners, podria ser sancionat encara que Pillon accedeixi a la jubilació. De fet, si es demostra que hi ha delicte, el cas podria acabar en mans de la justícia francesa.