Política29/07/2020

França deixa Josu Ternera en llibertat vigilada per motius de salut

Els advocats de l'històric dirigent d'ETA afirmaven que corria el risc de contagiar-se del covid-19

Ara
i Ara

BarcelonaEl Tribunal d'Apel·lació de París ha autoritzat aquest dimecres la sortida de la presó per motius de salut de l'històric dirigent d'ETA José Antonio Urrutikoetxea, conegut com a Josu Tenera. En els pròxims dies Ternera quedarà en llibertat vigilada, complint arrest domiciliari i portant sempre un braçalet electrònic.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ternera era a la presó de la Santé de París des que va ser detingut el maig de l'any passat als Alps francesos després de 17 anys desaparegut. Ara podrà seguir en llibertat vigilada i, segons El País, els seus advocats asseguren que ja s'ha inscrit per estudiar història a la Sorbona el pròxim curs.

Cargando
No hay anuncios

Els advocats de Ternera havien demanat que el posessin en llibertat perquè consideraven que per la seva edat –té 69 anys– i perquè el van operar l'any passat de pròstata és persona de risc de contagiar-se de coronavirus. "Alguns poden veure-hi un militant històric, però el que jo hi veig és un vellet de 69 anys", havia dit la seva advocada, Laure Heinich, en declaracions als mitjans.

Tot i quedar en llibertat vigilada, Ternera encara s'enfronta a diversos processos penals. Tot i que el passat juliol el Tribunal d'Apel·lacions de París va rebutjar lliurar-lo a Espanya per crims de lesa humanitat, l'històric dirigent d'ETA s'enfronta igualment a un altre procés d'extradició a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

França ja va donar llum verda al gener perquè l'exdirigent d'ETA fos lliurat per l'atemptat de la caserna de Saragossa del 1987, que va provocar la mort d'onze persones, entre elles sis menors, i queda encara pendent la decisió sobre dues carpetes més per les quals Espanya reclama l'exdirigent d'ETA: per una banda, l'assassinat del directiu de Michelin Luis Miguel Hergueta el 1980 i, per l'altra, el finançament del terrorisme, que no està previst que es resolguin fins al 30 de setembre. En tots aquests casos es tracta d'extradicions.