França considera l'independentisme "un afer intern espanyol" i creu que Rajoy "trobarà la solució"
El ministre d'Afers Estrangers francès, Laurent Fabius, afirma davant de Margallo que confia en el govern espanyol
ParísEl ministre francès d'Exteriors, Laurent Fabius, ha assenyalat aquest dimecres que la mobilització independentista a Catalunya és "un afer intern espanyol" i ha dit que té "plena confiança" que el govern de Mariano Rajoy trobarà una solució.
"El que passa a Catalunya és un assumpte intern espanyol i tenim plena confiança en el govern espanyol per trobar-hi una solució", ha respost Fabius en ser preguntat pel tema en una roda de premsa a París.
El ministre francès compareixia davant la premsa amb el seu homòleg espanyol, José Manuel García-Margallo, amb qui ha tingut un dinar de treball per abordar qüestions bilaterals i internacionals.
García-Margallo, en una trobada anterior amb mitjans espanyols, ha dit que està convençut que, si a França hi hagués un cas com el de Catalunya, amb la demanda d'una consulta d'autodeterminació, la resposta de les autoritats franceses seria la mateixa que ha donat el seu govern.
El cap de la diplomàcia espanyola ha explicat aquest matí la posició del govern espanyol sobre les accions independentistes a Catalunya als diputats de la comissió d'Exteriors de l'Assemblea Nacional francesa, que li han preguntat sobre el tema i ha afirmat que "l'han entès perfectament, perquè a França passaria el mateix".
Ha admès que el fet que l'interroguessin sobre aquesta qüestió és una mostra que "el tema preocupa" i ha afegit que tots els interlocutors europeus amb els quals ha parlat coincideixen que "no és una bona notícia".
Margallo ha fet notar que també coincideixen en el principi que "qualsevol part del territori que se separa d'un estat membre, "no és que sigui expulsat, és que queda automàticament exclòs de la Unió Europea".
En aquesta línia, ha afegit que a Europa només es contemplen tres supòsits per a l'exercici de l'autodeterminació: quan es tracta de territoris colonitzats, ocupats militarment o si s'hi neguen els drets i les llibertats fonamentals als ciutadans. "I cap d'aquests tres supòsits es dóna en el cas de Catalunya", ha afegit.