Reunió a la Moncloa
Política17/02/2020

Casado i Sánchez certifiquen el bloqueig institucional

El líder del PP demana una esmena a la totalitat a canvi de qualsevol acord

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridPedro Sánchez ja té el que volia. Una imatge més per al desacord amb el PP que aplani la negociació del PSOE amb l'independentisme de cara als pressupostos generals de l'Estat per mitjà de la constitució de la taula de diàleg prevista per a la setmana que ve. Al Palau de la Moncloa s'ha viscut aquest dilluns un déjà-vu del bloqueig per a la investidura dels últims mesos. Però ara traduït en un bloqueig institucional. Després d'una hora i mitja de reunió, el president espanyol i el líder de l'oposició, Pablo Casado, han constatat que el PSOE i el PP se situen als antípodes i que no hi ha cap opció d'acord a curt termini sobre la taula. Ni sobre la renovació dels òrgans institucionals com la presidència del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les portes d'una nova cita electoral, la de les eleccions basques i gallegues del 5 d'abril, s'acusen mútuament de ser la causa del bloqueig. Mentre que el govern espanyol considera que Casado fa servir d'"ostatge" institucions clau com el CGPJ o el relleu d'alguns magistrats del Tribunal Constitucional (TC), el president del PP assegura que ell està disposat a donar aire a la legislatura si el govern espanyol fa una esmena a la totalitat a la seva estratègia. Amb to moderat, però sense cap canvi en el fons, el líder del PP ha ofert a Sánchez l'aval als pressupostos generals de l'Estat per aquest 2020 si trenca la taula de diàleg amb la Generalitat, dona suport a la inhabilitació del president del Govern, Quim Torra, i anul·la el nomenament de l'exministra de Justícia Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Per a la Moncloa, que va rebutjar de ple les condicions, els conservadors estan "instal·lats en el bloqueig" i tenen una "actitud negacionista" que només els pot portar a la "melancolia". "Quan el PP respecti el resultat de la democràcia i assumeixi on l'han posat els ciutadans [a l'oposició], trobarà el govern al mateix lloc que avui", ha assenyalat en roda de premsa la ministra portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, que ha rebutjat de ple la proposta del líder del PP. Sánchez havia dissenyat la reunió com una manera d'obrir el diàleg amb l'oposició després de la trobada amb Torra i d'assenyalar les debilitats d'uns populars ancorats a l'extrema dreta.

Canvi en les formes, no en el fons

Casado, però, ha volgut sortir del guió i vendre la reunió en positiu, i ha assenyalat que havia proposat fins a nou possibles acords a Sánchez. "Si tenien intenció que sortíssim de la reunió fent un cop de porta, s'han equivocat d'adversari. El del «no és no» és Pedro Sánchez", ha dit. Però a efectes pràctics el que el líder del PP ha proposat el president espanyol és condicionar el seu programa a canvi de qualsevol acord. De fet, el mateix Casado ha defensat que li ha plantejat a Sánchez fer el mateix que faria ell si fos ara el president del govern espanyol: aplicar un programa que ha defensat en cada reunió mantinguda a la Moncloa des que va arribar a la presidència del PP fa dinou mesos. Montero ha lamentat que Casado posi sobre la taula com a condició "aplicar les polítiques del PP".

Cargando
No hay anuncios

La Moncloa treballa des del primer dia per desbloquejar, sobretot, la renovació d’un Poder Judicial que no ha dubtat des del minut u en convertir-se en l’ariet contra el nou govern de coalició per dificultar una aliança amb l'independentisme. Fonts del govern espanyol assenyalaven després de la reunió que l'únic que els quedava era perseverar per intentar convèncer el PP que canviï d'opinió. Per a Casado, la notícia no pot ser que un partit bloqueja la renovació del CGPJ, sinó que els partits de govern "negocien l'autodeterminació amb un president [Quim Torra] que diu que ho tornaria a fer" per garantir-se a canvi uns pressupostos que li poden permetre estar almenys "tres anys" més a la Moncloa.

Cargando
No hay anuncios

Per renovar òrgans com el CGPJ, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble o la cúpula de RTVE, Sánchez necessita l'aval de tres cinquenes parts del Congrés, és a dir, 210 vots. Per tant, no en fa prou amb la majoria progressista de la investidura. Tres quarts del mateix li passa amb reformes clau com la de les pensions o la del model de finançament autonòmic, caducat des del 2014. Casado ha obert la porta a arribar a pactes en aquestes dues últimes matèries, així com en educació. El govern espanyol ha recollit el guant, però ha alertat que el PP no va fer res durant els governs de Mariano Rajoy. Al seu parer, igual que amb el retorn de l'IVA, els conservadors volen fer-ho servir com a ariet contra el govern de coalició.

La legislatura espanyola arranca així amb govern i oposició als antípodes i amb un PP disposat a supeditar qualsevol acord a una rendició absoluta de Sánchez pel que fa a la resposta a Catalunya.